GRADJANI SRBIJE NEMAJU POVERENJA NI U JEDNOG POLITICARA

Izvor: B92

Petak, 28.07.2000.

08:57

Default images
Gradjani Srbije generalno nemaju poverenje ni u jednog politicara, ali najpozitivnije misljenje imaju o bivsem guverneru Narodne banke Jugoslavije Dragoslavu Avramovicu, rezultat je istrazivanja Centra za politikoloska istrazivanja i javno mnjenje beogradskog Instituta drustvenih nauka, koje je uradjeno za agenciju Beta od 11. do 15. jula na teritoriji Srbije bez Kosova. Anketa, u kojoj su ucestvovala 1.382 punoletna gradjanina iz 83 slucajno odabrane mesne zajednice, pokazala je da je Vojska Jugoslavije i dalje jedina drzavna institucija u koju gradjani imaju vise poverenja, nego sto joj ne veruju, mada i poverenje u nju opada. Izjasnjavajuci se o listi od devet ponudjenih najpopularnijih politickih licnosti, ispitanici su apsolutno vecinski izrazili poverenje jedino u Avramovica - samo on je imao vise pozitivnih od negativnih "poena" (51 odsto pozitivnih misljenja naspram 26 procenata negativnih). Na drugom mestu je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, sa 39 odsto negativnih, a 34 odsto pozitivnih misljenja, dok je na trecem predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic, sa 50 odsto negativnih "poena", a 34 procenata pozitivnih. U istrazivanju se precizira da je to takozvana "plitka" podrska, jer kada je trebalo da odaberu samo jednu licnost kojoj najvise veruju (takozvana "duboka" podrska), trecina ispitanika (34 odsto) je reklo nijedna, dok je 19 odsto bilo neodlucno. Opredeljujuci se samo za jednog politicara u kojeg imaju poverenje, 17 odsto ispitanika izjasnilo se za Milosevica. Na drugom mestu je Avramovic sa deset odsto podrske. Istrazivaci su naveli da je podrska Milosevicu stabilna, odnosno da je zadrzao isti rejting kao u februaru ove godine. Njega najvise cene muskarci stariji od 60 godina i to uglavnom stanovnici sela i juga Srbije, ali i sireg podrucja Beograda. Avramovicev rejting je neznatno opao u odnosu na februar ove godine. Istrazivaci navode da njega najvise cene pripadnici srednje generacije, i to uglavnom iz niskog regiona, Sandzaka, Banata, istocne Srbije i sireg podrucja Beograda. Predsednik SRJ uziva poverenje nesto vise od trecine gradjana, dok nepoverenje u tu funkciju iskazuje vise od polovine ispitanika. U istrazivanju se napominje da iskazivanje poverenja, odnosno nepoverenja prema politickim institucijama, "nije zasnovano na racionalnim razlozima", vec na privrzenosti odredjenim strankama i njenim liderima. Tako, pristalice SPS i JUL skoro stopostotno imaju poverenje u VJ i predsednika SRJ, dok pristalice opozicije imaju, gotovo po pravilu, negativan stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: