Vukadinović: Afere slabe državu

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2002.

08:59

Default images

Predstavnici DOS i Demokratske stranke Srbije postigli su dogovor o "unapređenju rada" Skupštine Srbije i usaglasili političke prioritete. U zajedničkoj izjavi, oni izražavaju spremnost da "doprinesu unapređenju rada Skupštine kako bi se zakonodavna aktivnost Parlamenta odvijala nesmetano i u skladu s potrebama zemlje". Dogovoreno je i da DOS i DSS sarađuju na Ustavnoj povelji. U tekstu se naglašava da su se dve strane složile da su prioriteti izborni zakoni, početak rada na Ustavu Srbije i rad na sistemskim zakonima koji proističu iz izbornog programa prvobitnog DOS. Funkcioneri DSS naglašavali su u utorak da sporazum ne znači da će stranka bezuslovno podržavati Vladu Srbije. Republički premijer Zoran Đinđić, u izjavi za RTS, kaže da to i nije dogovoreno. "Nijedna od stranaka DOS nije obavezna da slepo podržava ni Vladu, ni zakone, ali je obavezna da ne ometa rad Parlamenta. Mi smo zadovoljni tim stepenom saradnje s DSS, definitivno je deblokiran rad Parlamenta i skinuta je sa dnevnog reda ta tema odnosi DSS-DOS".

Urednik časopisa "Nova srpska politička misao" Đorđe Vukadinović ocenjuje za B92 da će dugoročnu dobit od sporazuma Koštunica-Đinđić imati republički premijer. "Mandati DSS su predstavljali kamen oko vrata i jedan nepodnošljiv teret Vladi i mislim da se na taj način oslobodila tog balasta. U tom smislu, bez obzira na to što je njihov ustupak očigledniji i da će pokušati da to predstave tako da to nije to, u perspektivi bi mogli imati više koristi od tog sporazuma. Što se tiče DSS, to je ionako bilo njihovo po svim principima i nemaju previše razloga za euforiju, tim pre što se pitanje o mestu predsednika Skupštine ne pokreće", kaže Vukadinović. On ističe da završetak te afere pokazuje da su vladajuće političke strukture još jednom prevarile građane Srbije. "Ponovo je politička elita DOS poslednjih 6 meseci zamajavala i čitavu javnost i samu sebe isforsiranom, besmislenom, nikom potrebnom aferom oko mandata i koja se sada završila. Ali to ne znači 'puj, pike, ne važi'. Na drugom nivou, to je jedan velik poraz, blam pre svega za DOS. Aferama, prepucavanjima, ignorisanjem odluka suda, izjavama kako ne poštuju odluke tog suda, nego odluke onog suda, svime što smo mogli da čujemo prethodnih meseci dodatno je doprinelo slabljenju i razaranju demokratskih institucija i dodatno odložilo stvaranje pravne države Srbije", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: