"Za mandate nadležan Ustavni sud Srbije"

Izvor: B92, Vecernje novosti

Sreda, 16.10.2002.

14:34

Default images

Predsednik Demokratske stranke i premijer Srbije Zoran Đinđić podsetio je u sredu na stav Ustavnog suda Srbije, koji se proglasio nadležnim, i stav OEBS, koji smatra da je odluka o oduzimanju mandata u skladu sa zakonom. "Savezni ustavni sud može sebe da proglasi nadležnim za organizovanje Svetskog prvenstva u fudbalu, ali to nije razumno. Taj sud je institucija koja ima jasno definisane nadležnosti, a to je da, ako ne postoji nijedna druga institucija kod koje može biti tražena zaštita nekih prava, onda se pojavljuje Savezni ustavni sud. U ovom slučaju, Ustavni sud Srbije je sebe proglasio nadležnim, što mislim da je u redu, jer se radi o republičkom zakonodavstvu, i videćemo šta će biti njegova odluka. OEBS je utvrdio da je ta odluka u skladu sa zakonom, tako da tu nema mnogo prostora za nedoumice", rekao je Đinđić.

Zoran Đinđić je izjavio da je ishod drugog kruga predsedničkih izbora očekivan i ocenio da nema nikakve sumnje da je to poraz Vojislava Koštunice. "On je išao na sve ili ništa i dobio je ništa. Koštuničin referendum o Vladi Srbije je propao. Posle tih izbora znamo da kritičari reformi u Srbiji, i to samo na osnovu puke demagogije i paušalnih kritika, ne mogu da dobiju većinu", rekao je Đinđić. On je rekao da bi voleo da je pobedio Koštunica, jer bi bilo dovoljno 15 dana da se uvidi da je sve ono što je on obećavao samo prazna priča. Demokratska stranka, kaže Đinđić, trenutno nije zainteresovana da ima kandidata za predsednika Srbije, ali da on nema ništa protiv nove kandidature Miroljuba Labusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: