Kongres dozvolio Bušu napad na Irak

Izvor: B92

Petak, 11.10.2002.

09:25

Default images

Oba doma američkog Kongresa ovlastila su predsednika SAD Džordža Buša da, ukoliko je potrebno, pokrene vojnu akciju na Irak. Senat je rezoluciju usvojio u petak rano ujutro po našem vremenu, dok je Predstavnički dom to uradio u četvrtak uveče, javlja iz Vašingtona za B92 novinar Glasa Amerike Milan Pavlica. Posle dugotrajnih pregovora i višednevne rasprave, Predstavnički dom američkog Kongresa je izglasao, sa 296 glasova za i 133 protiv, rezoluciju kojom se predsednik Džordž Buš ovlašćuje da preduzme preventivnu vojnu akciju protiv Iraka. Rezolucija dozvoljava predsedniku Bušu da iskoristi američku vojsku za sprovođenje rezolucija Ujedinjenih nacija koje od Iraka zahtevaju da se odrekne oružja za masovno uništenje, ali i predviđa obavezu predsedniku da obavesti Kongres da su diplomatski napori na sprovođenju rezolucija propali, pre ili 48 sati posle samog početka akcije. Buš je takođe obavezan da potvrdi da dejstva protiv Iraka neće ugroziti potragu za pripadnicima Al Kaide, i da svakih 60 dana obaveštava Kongres o napretku u ratu protiv Iraka. Očekuje se da će i Senat dati podršku predsedniku, jer je lider demokratske većine Tom Desl već to učinio. Da podsetimo, najveću opoziciju Buš je imao u demokratskim kongresmenima koji su upozoravali da preventivni rat predstavlja opasan presedan u međunarodnoj politici, kao i da Amerika ne bi trebalo da kreće u rat bez saveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: