Koštunica na CNN-u: Ne zalažem se za promenu granica

Izvor: B92

Petak, 13.09.2002.

19:30

Default images

"Ne zalažem se za promenu granica na Balkanu i potpuno podržavam Dejtonski sporazum", izjavio je jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica gostujući na CNN-u, prenosi dopisnik RTV B92 Ljubica Gojgić. Odgovarajući na pitanje zašto je izjavio da su Republika Srpska i Srbija "privremeno razdvojene", Kostunica je rekao da je njegov stav o poštovanju Dejtonskog sporazuma jasan, ali je takodje podsetio da Bosna i Hercegovina nije unitarna država nego da se sastoji iz dva entiteta. Koštunica je objasnio da se zalaže za granicu izmedju BiH i Jugoslavije koja ce biti fleksibilna, na način na koji su fleksibilne granice izmedju zemalja Evropske unije. Upitan zašto još uvek nisu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, Koštunica je rekao da je poznato da se Karadžić ne nalazi na teritoriji Jugoslavije, a da ni medjunarodne snage nisu uspele da ga nadju iako su nekoliko puta, čak i javno, to pokušavale da učine. "Što se Mladića tiče, nemamo dokaze da je on u Jugoslaviji i to su informacije kojima ja raspolažem", rekao je Koštunica podsetivši da su na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni i drugi zločini. Na pitanje zašto Medjunarodnom sudu u Hagu nisu isporučeni ostali osumnjičeni za ratne zločine, jugoslovenski predsednik je rekao da neke stvari mogu da se brzo urade a neke ne mogu. "I u Americi još uvek nije pronadjen ubica jednog američkog predsednika iako je od tada prošlo nekoliko decenija", rekao je Koštunica. On je izneo i mišljenje da se stav i predrasude američke administracije, medija i lobističkih grupa prema našoj zemlji menjaju sporo i da takva politika nije dobra za Jugoslaviju. Na kraju razgovora sa jugoslovenskim predsednikom, novinarka CNN-a čestitala je osvajanje zlatne medalje na svetskom prvenstvu u košarci. Razgovor je završen kadrovima dočeka košarkaša na platou ispred Skupštine grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: