DOS CE ZAMENITI 50 NAJNEREDOVNIJIH POSLANIKA

Izvor: B92

Subota, 25.05.2002.

19:00

Default images
Predsednistvo DOS je u petak uvece odlucilo da zameni 50 poslanika u Skupstini Srbije koji su od 19. februara bili najneredovniji na skupstinskim sednicama. Medju 50 poslanika, 23 je iz Demokratske stranke Srbije i 27 poslanika iz jos 12 stranaka, clanica DOS.

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic rekao je novinarima nakon trocasovne sednice Predsednistva da su celnici DOS odlucili da zbog stanja u Skupstini Srbije prvo preduzmu mere prema sopstvenim poslanicima. "Na spisku od 50 imena se nalaze poslanici koji su clanovi 13 stranaka DOS i ono ce biti zamenjeni poslanicima sa iste izborne liste i u potanju ce biti takodje 13 stranaka. Prilikom donosenja konkretnih odluka vodicemo racuna o tome da li postoje posebni razlozi zbog kojih neki poslanici nisu bili redovni na sednicama", kaze Svilanovic.

Pri razmatranju redovnosti prisustva skupstinskim sednicama uzet je u obzir period od 19. februara do 22. maja, jer je na sednici Predsednistva DOS 19. februara odluceno da bude "pazljivo pracena redovnost" prisustva, rekao je Svilanovic navodeci koji ce poslanici biti zamenjeni. "Iz DSS 23 poslanika, iz DS 5, SVM 4, SDP 3, ND 3, GSS 2, LSV 3, DC 1, DHSS 1, KV 1, RV 2, NS 1 i iz SPOT 1", rekao je Svilanovic.

Predsednik Demokratske stranke i premijer Srbije Zoran Djindjic rekao je da bi bilo zamenjeno i vise poslanika, ali je DOS ostalo samo 50 imena na izbornoj listi. On je izrazio ocekivanje da ce nakon zamene poslanika Skupstina imati kvorum i da ce normalno funkcionisati. "Ako ni to funkcionise, bice izbora. To bi znacilo da svih 250 poslanika DOS ne shvata ozbiljno posao", rekao je Djindjic. Kako saznaje Beta, medju 50 novih poslanika je 13 poslanika DSS, sto znaci da ce tesna skupstinska vecina, koja podrzava Vladu Srbije, nakon zamene poslanika biti za 10 mesta brojnija.

Upitan da li je na sednici bilo razmatrano izbacivanje DSS iz DOS, Djindjic je odgovorio: "To nije bila tema posto su kolege iz DSS vec nekoliko puta rekle da nisu u DOS i da su potpuno odvojena politicka formacija tako da mi nismo imali posebnog razloga da razmatrmo njihov status u DOS. Jedno zvanicno telo koje ima DOS je Predsednistvo. Cinom istupanja iz Predsednistva DSS zapravo vise ne ucestvuje u radu DOS ni na jedan nacin", kaze Djindjic.

Na pitanje da li je na sednici bilo razmatrano ponasanje poslanika Srpske radikalne stranke u Parlamentu, Svilanovic je odgovorio da je poslednji skupstinski incident bio povod za sednicu. Istim povodom, predsednik Demohriscanske stranke Srbije i ministar pravde Vladan Batic je rekao: "U ponasanju pojedinih poslanika SRS ima elemenata odredjenih krivicnih dela i, koliko sam ja obavesten, Prvo opstinsko tuzilastvo je trazilo izvestaj od Parlamenta i preduzece gonjenje onih koji su ponasanjem u Skupstini krsili ne samo Poslovnik, nego i pocinili odredjena krivicna dela. Ne moze vise biti tolerisano bezakonje, tome treba stati na put. U toku je izrada izmena i dopuna Poslovnika kojim moraju adekvatnije biti regulisana i sankcionisana neka nedopustena ponasanja", kaze Batic.

Odluke Predsednistva DOS nije zeleo da komentarise niko iz DSS. Radiju B92 je receno da ce reakcije uslediti posto stranka u subotu usvoji zvanican stav. Uoci sednice DOS, lider DSS i predsednik SRJ Vojislav Kostunica predlozio je da parlamentarna kriza u Srbiji bude resena dogovorom poslanickih grupa i trazi da prava poslanika ne budu suzavana.

U pismu liderima DOS, Kostunica je porucio da im se obraca povodom "sve ociglednijeg odustajanja od programa" na kojima je DOS osvojio vlast i zbog "izneverenog ocekivanja gradjana". "DSS nece ustuknuti pred teskocama u ispunjenju osnovne preuzete obaveze, a to je ocuvanje savezne drzave, ni pred pretnjama iskljucenjem iz DOS i oduzimanjem drzavnih funkcija", istice se u pismu. Goran Svilanovic je rekao da su lideri DOS dobili Kostunicino pismo, ali da na sednici ono nije bilo razmatrano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: