SUDJENJE MILOSEVICU - SVEDOK RATOMIR TANIC

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2002.

19:00

Default images
U nastavku svedocenja u procesu protiv Slobodana Milosevica, Ratomir Tanic, clan Nove demokratije i saradnik Sluzbe drzavne bezbednosti, koji je najavljivan kao kljucni svedok, nastavio je da optuzuje bivseg predsednika zbog prekomerne upotrebe sile protiv Albanaca na Kosovu. Naredjenja za operacije na Kosovu dolazile su od Milosevica i to kako kaze Tanic preko, civilnih clanova drzavne komisije - - najcesce Nikole Sainovica i Vlajka Stijiljkovica. Tanic tvrdi da su se tome suprotstavljali nacelnik Generalstaba i DB-a Momcilo Perisic i Jovica Stanisic i da je video kopiju pisma koje je Perisic poslao Milosevicu upozoravajuci ga na nelegalnu upotrebu VJ na Kosovu. Godine 1998. Tanic je ucestvovao u razgovoru tadasnjeg funkcionera JUL-a Vladimira Stambuka i ambasadora Nemacke i Velike Britanije u nemackoj ambasadi u Beogradu o nacinima da se izbegne NATO intervencija. Stambuk je prema recima Tanica tada rekao da zvanicni Beograd nema nista protiv NATO bombardovanja ali manjeg obima. Kada je potom od Stambuka trazio objasnjenje za takav stav dobio je odgovor da bi Nato intervencija to dobar alibi za progon Albanaca ali i opozicije, svedocio je Tanic.

Aprila 1999. Tanic je prestavio predlog za prekid bombardovanja po kojem bi VJ i MUP na 24 casa prekinuli borbena dejstva, a zatim bi to isto ucinio i NATO i poceli bi politicki pregovori sa Albancima. Do toga nije doslo. Prema recima Ratomira Tanica, na sastanaku koji je odrzan u prostorijama Nove demokratije na kome su ucestvovali ambasador Italije Rikardo Sesa, Dusan Mihajlovic, Vuk Draskovic i Tanic predsednik Srbije Milan Milutinovic je telefonom objasnio da ce do prekida vatre doci kasnije jer posao, kako je rekao nije zavrsen.

Svedocenje Ratomira Tanica izazvalo je veliku paznju, ali i polemike medju izvestacima i posmatracima u Haskom tribunalu, prenosi novinar B92 Milos Milic. Najcesci se odnose na cinjenicu da je rec o insajderu koji nije imao direktne kontakte sa optuzenim, vec je najveci broj saznanja o spornim dogadjanjima dobijao od posrednika. Sudije Mer, Robinson i Kvon su, cini se, neko vreme prihvatale Taniceve iskaze koji su se pozivali na iskaze u Drzavnoj bezbednosti, ali u jednom trenutku je predsedavajuci sudija Mej nagovestio da ce cak osporiti valjanost svedocenja ukoliko Tanic nastavi da krije imena sagovornika. Vise nego ikada do sada, sudije su se angazovale oko jednog svedoka pokusavajuci da ga navedu da odgovara na neka od Milosevicevih pitanja, poput onoga sto se odnosilo na Tanicevo obrazovanje. Bez naknadnog tumacenja ostala je i tvrdnja koju je Tanic dao i u utorak, ispricavsi da mu je Milosevic na jednom prijemu navodno rekao da ce smanjiti broj Albanaca na ispod 10%, optuzivsi ih tada da podrzavaju teroriste. Kada je u sredu spominjao svoje susrete sa optuzenim, on se nije pozivao na taj prijem, vec je rekao da ce se ograniciti samo na one sastanke koje moze da dokaze, odnosno one koje optuzeni ne moze da ospori. Ipak, primecene su Taniceve tvrdnje da je Slobodan Milosevic znao za kamione sa lesevima, koji su pre i tokom bombardovanja prevozeni u unutrasnjost Srbije, da ce znao da ce zgrada RTS-a biti gadjana, kao i da je optuzeni 1998. godine odbio savet da elektronski kontrolise granicu sa Albanijom, prenoseci navodne reci tadasnjeg zvanicnika DB-a Zorana Mijatovica koji je rekao da je Milosevic to zabranio.

Tokom svog svedocenja Ratomir Tanic vise puta se pozivao na informacije koje je dobijao od Zorana Mijatovica, bliskog saradnika bivseg sefa Sluzbe drzavne bezbednosti Jovice Stanisica. Jedan od njihovih razgovora za koji nije precizno navedeno kada se dogodio odnosio se na pronalazenje hladnjace u Dunavu kod Kladova sa telima ubijenih Albanaca.

Prema recima Tanica, Mijatovic mu je preneo rezultate dotadasnje istrage: "Da postoji jasna veza izmedju gospodina Milosevica i naredjenja o prikrivanju leseva, da su ti lesevi u svakom slucaju bili dopremljeni pre NATO intervencije i da poreklo tih leseva na zalost jeste u jedinicama Sretena Lukica, a ne Drzavne bezbednosti Srbije i da se zato prikriva cela istina o masovnim grobnicama od strane MUP-a, iako je ta istina poznata, barem drzavnim organima".

Nacelnik javne bezbednosti MUP-a Srbije Sreten Lukic nije zeleo da komentarise tvrdnju Ratomira Tanica da je njegova jedinica odgovorna za prebacivanje leseva kosovskih Albanaca u Srbiju. "Ne zelim da komentarisem te gluposti", rekao je Lukic za B92.

Zoran Mijatovic, bivsi sef beogradskog DB-a, kaze da nije u toku i da zbog toga nema sta da kaze povodom svedocenja Ratomira Tanica. "Ne pratim sudjenje u Hagu, niti me zanima koji svedok sta prica", rekao je Mijatovic za B92.

Sa ministrom policije Dusanom Mihajlovicem u sredu nije bilo moguce stupiti u kontakt, a premijer Zoran Djindjic kaze da ne zna kakva je verodostojnost onoga sto je izneo svedok optuzbe Ratomir Tanic. "U svakom slucaju prica o lesevima koji su pronadjeni u Dunavu mora se zavrsiti izvestajem koji bi bio definitivan", kaze Djindjic uz napomenu da nicija odgovornost ne sme niti moze biti prikrivena: "Sasvim je sigurno da je to jedno osetljivo pitanje i da bi bilo jako lose ako bi to bilo istina, ali moje informacije jesu da se radovi na identifikaciji nastavljaju. Mi smo dobili zahtev za finansiranje u ostalim delovima grobnica. Moje su, dakle, informacije da postupak ide dalje. Da li je on zakocen, malo usporen ja to ne mogu zaista da procenim. Takva stvar mora da se zavrsi odredjenim izvestajem koji bi bio definitivan, i jednostavno nicija odgovornost ne moze da se pokrije time sto bi on bio usporen".

U procesu protiv bivseg jugolsovenskog predsednika, svedok optuzbe Ratomir Tanic je koristio i dokumenta sa potpisom Momcila Perisica.

Predsednik pokreta za demokratsku Srbiju je takvu cinjenicu prokomentarisao sledecim recima: "O Tanicu ja nemam sta da posebno kazem, jer malo znam. Drugo, tacno je da ima dokumenata sa mojim potpisom koji se upotrebljavaju u Haskom tribunalu, ali je tacno da sva ta dokumenta koji se tamo pominju jesu javno publikovana u nasim medijima. Ali, to nema veze sa Tanicem i ako je neko upotrebio ta dokumenta, uzeo ih je iz nase stampe".Slobodan Milosevic je u sredu zapoceo unakrsno ispitivanje ratomira Tanica ciji je kredibilitet od samog pocetka nastojao da ospori. On je tvrdio da se njih dvojica nikada nisu sreli na nekom radnom sastanku vec na prijemima i stranackim susretima sto je Ratomir Tanic i potvrdio. Slobodan Milosevic se pozvao i na saopstenje Nove demokratije u kojem se navodi da stranka nema nikakve veze niti saznanja o Tanicevim aktivnostima o kojima je svedocio. "Stranka od 35.000-40.000 clanova zbilja ne moze da zna sve sta radi najuze rukovodstvo. To je tacka jedan. Tacka dva, mnoge stvari koje sam ja danas izneo ovde, predstavljaju do sada nepoznate tajne iz prostog razloga sto je gospodin Milosevic prikrivao te tajne, ali zato Ministar unutrasnjih poslova gospodin Dusan Mihajlovic tacno zna ono doba je vec dve i po godine da ja nisam u zemlji. Nikada nisam rekao da na ovom sudjenju predstavljam Novu demokratiju", rekao je Tanic.

Milosevic je na to rekao da se pitanje nije odnosilo na Tanicev sadasnji status, u koji sumnja, vec na tvrdnju Nove demokratije da Tanic govori o necemu o cemu oni ne znaju da je Tanic ucetvovao. "Ja nikad nisam tvrdio da sam preko njih ucestvovao, vec u predsednickom kabinetu gospodina Mihajlovica", rekao je Tanic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: