USVOJENI ZAKLJUCCI O SPORAZUMU O ODNOSIMA SRBIJE I CRNE GORE

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2002.

20:00

Default images
Vecinom glasova clanova skupstinskog Odbora za politicki sistem usvojeni su zakljucci o Sporazumu o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore koji ce biti prosledjeni Skupstini na usvajanje, a zatim ce biti polazna osnova za pisanje Ustavne povelje. Kako javlja dopisnik Radija B92, u zakljucima se, izmedju ostalog, predvidja da su dve republike u drzavnoj zajednici, odnosno Uniji, da Skupstine drzava-clanica zasebno odlucuju o uvodjenju ratnog stanja, a Ustavnom poveljom bice definisana prava i obaveze koje zajednica ima kao jedinstven medjunarodno–pravni subjekt. Izbori za Skupstinu zajednice bice obavljeni po zakonima koje donesu drzave-clanice. Ove stavove nisu prihvatili predstavnici Socijaliticke narodne partije, koji su napustili sednicu pre glasanja. Poslanik SNP Radenko Boskovic: "Ne zelimo da ucestvujemo u stvaranju saveza suverenih drzava jer mislimo da je to mimo slova i duha Sporazuma. Nama je zao sto je to tako, jer smo glasali za Sporazum tumaceci ga onako kako je i napisan".

Zvonko Vukovic iz Demokratske partije socijalista pozvao je poslanike SNP da glasaju protiv zakljucaka i odgovorio na zahtev SNP da buduca zajednica treba da predstavlja kontinuitet u odnosu na dosadasnju zajednicu. "Sto se kontinuiteta zajednice tice, Kostunica je u prvom obracanju nakon potpisivanja sporazuma rekao da upravo prema njegovom misljenju, sto ja potpuno podrzavam, ovaj sporazum predstavlja diskontinuitet u odnosu na SRJ. Dakle, to je potcrtano nekoliko puta, ne kontinuitet, nego diskontinuitet, a znamo, verovatno, i zbog cega, u odnosu na SRJ", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: