Vanredni kongres Ivkovicevog krila SPS

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 23.06.2002.

13:01

Default images

U beogradskoj hali "Pionir" u nedelju je odrzan skup clanova Socijalisticke partije Srbije koje predvodi Branislav Ivkovic i koji oni nazivaju 6. Vanredni kongres. To krilo SPS je za pocasnog predsednika stranke izabralo je Slobodana Milosevica. Ucesnici Kongresa su za predsednika te stranke izabrali Branislava Ivkovica. Ivkovic je dobio 1.534 od 1.735 glasova, a njegovi protivkandidati Djoka Malesevic i Radojica Dubonjic dobili su 115, odnosno 62 glasa.

Kako su preneli mediji, Kongresu pod nazivom “Povratak bazi”, prisustvovalo je oko 2.000 delegata, sto je prema recima Dobrivoja Budimirovica Bidze vise nego na prethodnih 5 Kongresa. Budimirovic je 1996. oznacio kao pocetak propadanja SPS, kada je pocelo odstupanje od izvornog programa i "izrazeno liderstvo u partiji". Tome je doprinelo "i saveznistvo sa 'sobnom patijom', JUL". "Partija je pocela polako da tone. Jos 1990. mi smo na izborima bili likvidirani, a kako smo se vratili to samo znamo i koji smo tada nesto radili, da bi ovo sto je doslo na kraju bilo pokazatelj koliko smo se odvojili od naroda i zasto nam je narod tako vratio", kaze Budimirovic.

Akademik Mihajlo Markovic je u uvodnoj reci rekao da SPS treba da se vrati izvornim humanim idejama socijalizma. Iako nije direktno pomenuo Slobodana Milosevica, Markovic je istakao da je SPS u proteklom periodu vodjen autoritarno. Markovic je u izjavi za TV B92 izneo stav da Milosevic ne bi trebalo da vodi partiju i da bi ga trebalo pustiti da se bavi svojom odbranom pred Haskim tribunalom. "On je izolovan, prima jednostrane informacije i daje predloge, ali, kako vidimo, rukovodstvo se mnogo ne obazire. Mislim da njega treba ostaviti na miru s partijom, da treba da se usredsredi na odbranu, to je njegova i odbrana celog naseg naroda od nepravednih optuzbi, a mi treba da biramo predsednika koji je slobodan da se krece, da vidja ljude i cuje misljenja, da donosi odluke koje su realne", kaze Markovic. Osim gresaka koje je napravio Milosevic, prema misljenju Markovica, jedna od zasluga je i ta sto je u jednu ujedinio tri ideje, demokratsku, nacionalnu i socijalisticku.

Mihailo Markovic je napustio Kongres nakon kandidature Ivkovica za predsednika stranke. Markovic je, obracajuci se delagatima, rekao da "trenutno ne bi bilo dobro da partiju vode ljudi koji su ranije bili na rukovodecim mestima u SPS". "Rekli smo da je ovo povratak bazi i da zelimo kadrovsku i moralnu obnovu. Zato ni ja, ni Petar Skundric nismo zeleli da se prihvatimo kandidature i molimo vas da jos jednom razmislite o ovom predlogu", rekao je akademik Markovic. Njegovo izlaganje prekinuli su delegati povicima "Bane, Bane", nakon cega je Markovic ljutito odmahnuo delegatima, uzeo akt-tasnu i napustio Kongres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: