Jeger: Penzije u skladu sa budžetom

Šef Misije MMF-a Albert Jeger skeptičan je prema predlogu Vlade da se iz budžeta manje izdvaja za penzije, ukoliko se one usklađuju sa platama u javnom sektoru.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

09:23

Default images

On dodaje da MMF očekuje čvrste garancije da će rast plata i penzija biti u skladu sa budžetom. "Najveći problem je šta će se dogoditi sa platama u javnom sektoru. One su prošle godine zamrznute, a izbori su 2012. Tu je taj rizik da će se povećati, a samim tim i penzije, što će izazvati veliki trošak i veliki rizik za budžet", rekao je Jeger za RTS.

Jeger je naveo da je lako izračunati taj trošak, jer rast plata od samo jedan odsto znači za budžet izdatke veće za sedam milijardi dinara, a to je mnogo.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima bi MMF prihvatio usklađivanje rasta penzija sa rastom plata u javnom sektoru, Jeger je rekao da su potrebne jasne i čvrste garancije da rast plata u javnom sektoru, kada budu povezane sa rastom penzija, bude umeren i u skladu sa dogovorenim programom i budžetom.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić je rekao da je MMF tokom dvonedeljnih razgovora u načelu prihvatio ponuđeno rešenje, ali da im je potrebno dodatno objašnjenje šta sve čini javni sektor.

Ovde je u pitanju da li je nešto pravedno i da li je nešto objektivizirano, rekao je Krkobabić i dodao da ukoliko se rast plata u javnom sektoru bude kretao usporeno, onda će se usporeno povećavati i penzije.

Krkobabić je naglasio da je važno ne praviti preveliki jaz između zaposlenih i onih koji su u penziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: