Blic: Suspenzija vladike Artemija?

Sinod SPC bi trebalo da donese odluku o suspenziji vladike Artemija posle navoda o krupnim finansijskim malverzacijama i nepoštovanju jedinstva SPC.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2010.

01:10

Default images

Iako još niko iz SPC nije javno rekao da li je bilo pronevera, prema podacima kojima raspolaže "Blic", samo jedna od spornih uplata na račun eparhije iznosi oko 25 miliona dinara (više od 250.000 evra) koja čini prihod od humanitarne pomoći.

Saradnici vladike Artemija su od te sume, koja je kontinuirano i namenski uplaćivana tokom godine, iz jedne banke u Kosovskoj Mitrovici podizali i po milion dinara odjednom, tvrde dobro upućeni izvori "Blica".

Vladika Artemije bi, prema odluci Sinoda, trebalo da bude suspendovan i da se odredi administrator koji će uvesti red u eparhiju.

U Sinodu juče niko nije želeo zvanično da potvrdi da li se zna šta su vladika Artemije i njegov najbliži saradnik, iguman manastira Banjska, Simeon, radili sa novcem od donacija i da li je to proknjiženo kroz izveštaje u koje je Sinodska komisija imala uvid.

Međutim osnovano se sumnja da su vladika Artemije i Simeon, osim eparhijskih računa, imali i nekoliko tajnih privatnih računa na koje su prebacivali novac.

Pretpostavlja se da su najznačajnije sume prebacivane na račune u Grčkoj, gde često boravi Simeon, a prema navodima, vladika i Simeon imaju čak i imovinu u Grčkoj.

Srpski crkveni krugovi su u kontaktu sa Grčkom crkvom kako bi se proverili računi vladike Artemija i Simeona, ali i njihova veza s grčkom raskolničkom grupom - starokalendarcima.

Prve sumnje su se javile kada su u Gračanicu počele da pristižu ogromne količine mandarina, a uz njih bi se povremeno čuo i komentar nekog od vladičinih saradnika - "ali su nam ove godine dobro rodile".

Kako se vladika oglušavao o odluke Sabora, sve češće se i među starijim vladikama mogao čuti nezvanični komentar da episkop raško-prizrenski sve dublje srlja u raskol, te da on i Simeon imaju odstupnicu.

Prema vladici Artemiju posebno je bila darežljiva država Srbija, a razlog toga više leži u činjenici da je reč o Kosovu i Metohiji nego što su presudni bili lik i delo tamošnjeg episkopa.

Gde su sve donacije države odlazile i da li su zaista bile utrošene tamo gde je vladika u svojim izveštajima navodio, nije proveravala ni sama državna administracija.

Vladika Artemije je posebno blizak sa bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom i bivšim ministrom Velimirom Ilićem, a njegov najbliži saradnik u dobrim je odnosima s političarom sa severa Kosova Markom Jakšićem iz Skupštine zajednica opština KiM.

Kolika je tačno suma data eparhiji ne znaju ni državni organi, ali izvor "Blica" iz Vlade kao zanimljiv detalj navodi da je država čak dva puta opremala vladičin apartman u Gračanici jer je navodno prvi put materijal bio pokraden. Tako su dva puta pare građana Srbije odlazile za iste radijatore i pločice, što je koštalo oko 50.000 evra.

Skupština zajednica opština KiM uputila je pismo patrijarhu srpskom Irineju u kome se podržava vladika Artemije, a optužuje vladika lipljanski Teodosije, koji nije član Sinoda, da je inicijator napada.

U pismu se navodi da je vladika Artemije„"zbog svoje naglašene nacionalne i duhovne uloge koju ima kod Srba izložen napadima mnogih nevladinih organizacija u Srbiji, kao i nekih državnih medija čija je uloga u odvajanju Kosova i Metohije od Srbije problematična".

Međutim, osim odluke o tome da li će vladika Artemije biti razvlašćen, a njegov najbliži saradnik Simeon dopasti na crkveni, a potom i građanski sud, Sinod SPC u ovom slučaju bukvalno reaguje i na pokušaj raskola.

U Patrijaršiji kažu da, ukoliko se ne reši pitanje vladike Artemija, Crkva je svesna da više neće imati kontrolu na jednom delu teritorije jer vladika je i do sada odbijao sve odluke i pomirljive ponude Sabora.

Izlazio bi kao pobednik jer je uvek na optužbe o finansijskim malverzacijama odgovarao politički emotivnim izjavama da ga "napadaju jer je jedini borac za Kosovo".

"Crkva je nastojala godinama da vladici Artemiju ukaže na probleme s finansijama i posledice nepoštovanja saborskih odluka. Međutim, nikada nije želeo ni da sasluša. Praktično, takvo vođenje eparhije, koja je na presudno bitnom prostoru za sve nas, vodi u cepanje srpskog naroda i Crkve i moraju se preduzeti mere", kaže sagovornik "Blica" iz Patrijaršije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: