Julija Timošenko ne priznaje poraz

Ni dva dana posle drugog kruga predsedničkih izbora u Ukrajini pobednik nije zvanično proglašen.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

15:20

Default images

Iako rezultati, na osnovu obrađenih 99,94 odsto glasačkih listića, ukazuju na pobedu proruski orijentisanog lidera opoziocione Partije regiona Viktora Janukoviča, Julija Timošenko ne priznaje poraz. Aktuelna premijerka tvrdi da je prednost od 3,46 odsto glasova Janukovič stekao izbornom krađom. Njen tim najavio je da će na sudu osporiti njegovu pobedu.

Izbornoj komisiji u Ukrajini ostalo je da obradi još 0,05 odsto glasačkih listića.

Dobijeni rezultati jasno ukazuju na pobedu lidera opozicije Viktora Janukoviča.

Ovoga puta i međunarodna posmatračka misija ocenila je da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi, bez nepravilnosti.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, protivkandidat Janukoviča u drugom krugu predsedničkih izbora, ne prihvata poraz.

Njeni saradnici optužuju rivale za izbornu krađu i traže da sud ospori Janukovičevu pobedu.

"Žalićemo se sudu jer ne priznajemo rezultate drugog kruga izbora. Naše analize pokazuju da je bilo kradje glasova", rekao je član parlamenta i bloka Julije Timošenko, Sergej Miščenko.

Tim aktuelne premijerke traži da se glasački listići ponovo prebroje na nekoliko biračkih mesta.

"Izbori 7. februara nisu postali primer transparentnog, demokratskog procesa. Nije tajna da je Janukovič od početka planirao da falsifikuje izborne rezultate", kaže član ukrajinskog parlamenta Sergej Sobolov.

Janukovičeve pristalice, okupljene ispred Centralne izborne komisije u Kijevu, odlučno brane pobedu svog kandidata.

"Julija Timošneko odlučila je da ne prizna rezultate izbora. Iskreno govoreći, drugo nismo ni očekivali, jer su njena obećanja o evropskoj budućnosti zemlje ostala samo puka obećanja", izjavio je još jedan član ukrajinskog parlamenta pristalica Janukoviča, Nestor Šufrič.

Očekuje se da će se večeras pristalicama obratiti i sam Viktor Janukovič.

Lider opozicije, iza koga prema medijskim izveštajima, stoji najbogatiji čovek u Ukrajini, proglasio je pobedu još u nedelju uveče.

Strane agencije podsećaju i da je njegova pobeda na izborima 2004. godine poništena u Narandžastoj revoluciji, masovnim protestima, koje su predvodili tadašnji lideri opozicije, Julija Timošenko i Viktor Juščenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: