Strateški odnosi Srbije i Hrvatske

Novi hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Hrvatske i Srbije strateški, nadajući se da će brzo doći do sastanka s predsednikom Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

11:07

Default images

Josipović je za „Novu TV“ izjavio da je ideja obe zemlje da povuku tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, nešto o čemu bi se trebalo temeljno i ozbiljno razgovarati, da se vidi da li se određeni problemi i prepreke mogu rešiti i bez tužbe.

„Hrvatska tužba podneta je kad nije bilo volje da se rešavaju pitanja poput sudbine nestalih, suđenja za ratne zločine i vraćanje kulturnog blaga koje je nestalo u ratu, ali se sada situacija poboljšala", rekao je on.

"O eventualnom povlačenju obe tužbe mora se vrlo temeljno razgovarati, jer to nije tabu", kazao je Josipović, dodajući da građani i u vezi sa tužbom imaju očekivanja koja nisu realna.

"Zato neke iluzije treba razbiti, jer posle velikih očekivanja, koja nisu realna, stižu i velika razočaranja", rekao je novoizabrani predsednik Hrvatske.

Napominjući da ne želi da bude predsednik koji će pričati ono što ljudi žele da čuju, Josipović je rekao da je dužnost predsednika da vodi državu na jasan način i da nikog ne laže i ne zavarava, što neće ići lako.

On je kazao da njegov kabinet neće biti filijala Socijaldemokratske partije, čiji je bio kandidat na izborima, i da je vreme da u zemlji zaživi pravna država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: