Otkazivanje dalje nabavke vakcina?

Beograd -- Gotovo izvesno otkazivanje dalje nabavke vakcine protiv novog gripa. Bez penala zbog promene ugovora s “Novartisom“.

Izvor: B92
Podeli

Radna grupa za praćenje novog gripa trebalo bi da sutra da preporuku Vladi Srbije o potrebnim količinama vakcine protiv virusa A H1N1. Na osnovu te procene, Vlada će doneti odluku da li Srbija treba da otkaže dalju nabavku vakcina. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da u slučaju da se odustane od dalje nabavke, Srbija neće plaćati dodatne penale “Jugohemiji”, odnosno “Novartisu”.

Poput stanovnika većeg dela Evrope, ni građani Srbije nisu baš pohrlili u domove zdravlja da se vakcinišu protiv novog gripa.

Iako se u Srbiji do sada vakcinisalo tek nešto više od 120 000 ljudi, ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je naša statistika odziva bolja nego u regionu.

"To odgovara procentu od 1,66 posto populacije. Ovakav procenat za prve tri nedelje vakcinisanja je relativno dobar u odnosu na obuhvat vakcinacijom u zemljama oko nas”, kaže Milosavljević.

“Nekoliko puta je veći nego što je u okruženju i značajno je veći nego što su naša iskustva sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa", naveo je Milosavljević.

I pored boljeg odziva nego u zemljama u okruženju, postoji velika mogućnost da Srbija otkaže polovinu kontingenta od ukupno tri miliona naručenih vakcina "Novartisa".

Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović kaže da Srbiju otkazivanje dalje nabavke vakcina neće ništa kostati.

U Srbiji se u međuvremenu nastavlja druga faza vakcinacije. Za 10 do 15 dana trebalo bi da počne vakcinacija školske dece.

Član radne grupe za praćenje novog gripa, epidemiolog Vladimir Petrović rekao je B92 da će plan vakcinacije školske dece najverovatnije biti donet u sredu.

Petrović kaže i da je moguće da ukoliko odziv školske dece na vakcinaciju bude nizak, a broj obolelih počne da raste, virus počne brzo da se širi, da će đaci imati još jedan raspust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.