Švajcarska: Vakcina dobila dozvolu

Švajcarska je dala dozvolu sa upotrebu vakcine "seltura" protiv novog gripa švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis".

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

17:57

Default images

"Na bazi postojećih kliničkih podataka, 'seltura' je dozvoljena za decu počev od treće godine, kao i za sve odrasle", saopštio je "Svismedik", regulatorno telo za lekove. Podesćamo, i Srbija je odlučila da svoje potrebe podmiri nabavkom "Novartisove" vakcine.

"Podaci pokazuju da su za odrasle starije od 40 godina neophodne dve doze za dovoljnu imunizaciju", navodi se u saopštenju i dodaje da se vakcina mora dati dva puta u intervalu od tri nedelje.

Za razliku od vakcina "fosetrija" koju takođe proizvodi "Novartis" i "pandemriks" "Glakso Smit Klajna", koje su dobile dozvolu u oktobru, antigenski sastojak "selture" nije dobijen na osnovu embriona kokošjih jaja, već iz ćelijske kulture.

"Seltura" je proizvedena na osnovu ćelijske kulture bubrega pasa, što omogućava bržu proizvodnju, nego što je klasični metod s kokošjim jajima.

Zahtev za dozvolu upotrebe "selture" izazvao je polemiku u švajcarskoj štampi.

Pozivajući se na anonimne izvore bliske proizvodnji vakcine, jedan list je naveo 23. oktobra da su moguće bakterijske infekcije i da su registrovane na nekim testovima "Svismedika". Dva dana kasnije "Novartis" je demantovao tu informaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: