Moguća dejstva vakcine protiv H1N1

U Francuskoj je posle primanja vakcine protiv novog gripa registrovan mogući slučaj retke bolesti perifernog nervnog sistema, saopšteno je u Parizu.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

01:47

Default images

Slučaj bolesti, čiji je oblik blag, signaliziran je u okviru mera i praćenja neželjenih efekata od nove vakcine, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

U Francuskoj se godišnje od 1.700 do 1.800 ljudi leči u bolnici od Gijen-Bareovog sindroma, bolesti perifernog nervnog sistema, piše u saopštenju i dodaje da je u većini slučajeva ona povezana sa bakterijskom ili virusnom infekcijom, u šta je uključen i grip.

Ministarstvo je navelo da "veza između sindroma i vakcinacije zahteva produbljenu ekspertizu", koju će voditi francuska Agencija za sanitarnu bezbednost zdravstvenih proizvoda.

Ministarka zdravlja Rozlin Bašlo se nedavno založila za "potpunu transparentnost u vezi sa neželjenim efektima vakcina protiv virusa A H1N1".

Vakcinacija stanovništva protiv tog virusa počela je juče u Francuskoj. Vakcina je besplatna i nije obavezna.

Rozlin Bašlo se pred kamerama vakcinisala da bi "dala primer", piše u saopštenju Ministarstva i dodaje da će i predsednik Nikola Sarkozi uskoro biti vakcinisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: