Kako odlučuje Radna grupa

Radna grupa za pandemiju razmatra danas izveštaje iz cele zemlje na osnovu kojih se procenjuje da li su u ovom trenutku potrebne vanredne mere.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

00:35

Default images

Prema rečima člana Radne grupe Veljka Đerkovića, Radna grupa će na posebnom sastanku analizirati sve podatke o obolevanju i smrtnim slučajevima. Pratiće se teritorijalna distribucija, intenzitet javljanja i suštinski podatak - da li je na jednom području 10 odsto stanovništva zahvaćeno virusom. Na osnovu tih podataka, sačiniće se predlog o proglašenju pandemije.

Đerković kaže da mere koje budu preduzete ne moraju da važe za područje čitave zemlje, već mogu da se primenjuju samo u najrizičnijim okruzima.

Devet okruga je za sada prijavilo epidemije.

"Neke od mera mi već u hodu i sprovodimo, na onim područjima koja su zahvaćena - ograničena poseta bolnicama, produžen raspust, zatvaranje određenih kolektiva...To je procena koja ne mora da se odnosi na područje cele zemlje, nego za područja koja imaju tzv. značajan intezitet", objasnio je on.

"Upravo zahvaljujući proglašenju epidemije se može sprovesti vanredna vakcinacija, kao jedna od glavnih mera kojom se želi postići kolektivni imunitet, tj. da što više ljudi stvori antitela na virus i da se smanji nagli porast broja obolelih“, rekao je Đerković.

U dvodnevnom sastanku Radne grupe trebalo bi da učestvuje i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji, uostalom, i treba da donese konačnu odluku o proglašenju epidemije.

Pre takve odluke neophodno je da ministar zdravlja primi tri preporuke, od radne grupe, komisije za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje "Batut".

Kada epidemija u Srbiji bude proglašena, važiće posebne mere, ali ne na teritoriji cele zemlje, već samo u mestima ili oblastima koja su najugroženija novim gripom.

To najpre podrazumeva zatvaranje predškolskih ustanova, zabranu javnog okupljanja u zatvorenom prostoru, dok će se koncerti i sportski događaji na otvorenom zabranjivati tek kad se steknu uslovi za to.

A kako saznaje B92, Radna grupa danas neće proglasiti epidemiju novog gripa u zemlji. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: