Pokrenuta inicijativa za zabranu

Ministarstvo pravde pokrenulo je inicijativu za zabranu svih organizacija čiji članovi propagiraju nasilje i vrše krivična dela, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.09.2009.

00:50

Default images

Tužilaštvo već istražuje kojim organizacijama pripadaju osobe koje su prethodnih dana napadale strance i pretile učesnicima "Povorke ponosa". Država ne sme da uzmiče pred pretnjama, kaže za B92 profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević.

Ministarstvo pravde podnelo je inicijativu Republičkom javnom tužilaštvu da Ustavnom sudu podnese predlog za zabranu svih organizacija koje propagiraju nasilje i čiji članovi vrše razna krivična dela, u koja se ubrajaju i pretnje neistomišljenicima, izjavio je za B92 državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Tužilaštvo će, pre toga, morati da utvrdi koje su to organizacije čiji su članovi pozivali na nasilje i činili pomenuta krivična dela.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević smatra da ekstremističke grupe imaju podršku moćnijih organizacija i da se to može utvrditi jednostavnim podsećanjem na to odakle su potekle i gde su im sedišta.
Vojin Dimitrijeviæ (FoNet, arhiva)
Gostujući u vestima TV B92, on je rekao da je kršenje Ustava Srbije razlog za zabranu rada takvih pokreta.

“Kriterijum za zabrane je rušenje ustavnog poretka. Ko god hoće da ruši poredak, bez obzira da li je desničar ili levičar - mora da bude zabranjen”, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je ukazao da se te organizacije čak i ponose time što krše Ustav i što će nasiljem da spreče nekog da koristi svoja prava.

Komentarišući najnoviji talas nasilja koji je počeo posle zakazivanja “Povorke ponosa”, a završio se napadima na strane državljane, profesor Dimitrijević ocenjuje da je država kapitulirala pred pretnjama.

“Evropski sud za ljudska prava rekao je da je država dužna da štiti građane, i one koji demonstriraju i one koji su protiv, zato što sloboda izražavanja nije ideološki obojena. Morate da podnesete da demonstrira i neko ko vam se ne sviđa”, objasnio je Vojin Dimitrijević. Možete pogledati snimak gostovanja profesora Vojina Dimitrijevića u vestima TV B92.

Zahtevu za hitnu reakciju države protiv ekstremističkih grupa i organizacija pridružili su se i predsednica Vrhovnog suda Bosa Nenadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, dok je ministar policije Ivica Dačić rekao da će u obračunu sa ekstremistima morati da se menja zakon o navijačima.

Tadić: Država neće ustuknuti pred nasilnicima

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima i da će uvek obezbediti najsigurnije uslove za održavanje “Povorke ponosa”.

Tadić navodi da je došlo do nesporazuma u javnosti i pogrešnih interpretacija. "Srbija, kao država, nikada neće ustuknuti pred nasilnicima i onima koji prete", kaže Tadić.
Boris Tadiæ (Tanjug)
Boris Tadić kaže da će Srbija uvek obezbediti uslove za održavanje Povorke ponosa, kao i protesta svih drugih socijalnih grupa. On je iz Klivlenda, prvog dana posete SAD, poručio da će se Srbija obračunati sa svim nasilnicima.

"Ovde je došlo do nesporazuma u javnosti i pogrešne interpetacije. Srbija nikada neće ustuknuti pred nasilnicima i onima koji prete i oni će biti tretirani zakonski, kao što se i desilo prethodnih dana”, rekao je predsednik Srbije.

“Svako ko je dobronameran može da vidi. Svi ekstremisti, levo ili desno, biće procesuirani pred našim sudovima", naveo je on. Predsednik Srbije kaže i da Srbiji niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava.

"Mi smo zemlja koja je donela jedan izuzetno fleksibilan i demokratski zakon o nacionalnim savetima i zaštiti manjinskih prava, ali smo doneli i zakon protiv diskriminacije. Ja sam ga u hitnom postupku usvojio”, podsetio je Tadić.

“On svedoči o odnosu naše države prema pravima svakog građanina nezavisno od njegove orijentacije ili identiteta", naveo je on.

Tadić je rekao da će svako ko želi da iskaže svoje mišljenje, ili potvrdi svoj identitet, to moći da uradi u "demokratskoj Srbiji", samo pod uslovom da ne ugrožava bezbednost drugih građana i same države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: