Ren: Borba s recesijom i proširenje

Evropski komesar Oli Ren izjavio je da bitka u EU za izvlačenje iz ekonomske recesije "ne sme od proširivanja napraviti 'žrtvenog jarca'".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2009.

01:23

Default images

"Dovoditi u pitanje naša obećanja oko postojećeg programa ulaska novih članica neće nam uopšte pomoći da se izborimo s ekonomskim posrtanjem", rekao je Ren u Briselu u izlaganju u Ekonomsko-socijalnom komitetu EU.

"U uslovima današnje ekonomske krize koja preti radnim mestima i blagostanju u Evropi, neki kažu da ulazak novih članica u EU mora pričekati i da se moramo za neko vreme okrenuti sebi", naveo je Ren, podsetivši sve na petu godišnjicu proširivanja EU na deset novih članica 2004.

Ali, kazao je evropski komesar, "evropske ekonomske nevolje nisu izazvali radnici u češkoj auto-industriji ili srpski službenici. One su posledica sistemskih grešaka finansijskog kapitalizma, uzrokovane su u Volstritu, a ne na glavnim ulicama Praga ili Beograda".

"Činjenicama moramo razbijati mitove i brige naših građana otklanjati efikasnim ekonomskim politikama", rekao je Ren.

Ren je naveo da se Evropska unija mora iznutra preurediti i usvojiti Ugovor iz Lisabona. Jer je, prema njegovim rečima, usklađivanje daljeg jačanja Evropske unije s njenim postepenim širenjem "najbolji recept za izgradnju snažnije i ujedinjenije Evrope".

Evropski komesar za proširivanje je rekao da činjenice pokazuju da je dosadašnje proširivanje bilo veoma korisno i za stare i za nove članice, kako ekonomski, zbog velikog širenja trgovine i privrednog rasta, tako i zbog jačanja demokratije i slobode.

On se posebno založio za snaženje organizacija civilnog društva na zapadnom Balkanu i u Turskoj, ocenivši da su te organizacije već doprinele jačanju demokratije, zaštiti ljudskih prava, dobrom upravljanju javnim poslovima i vladavini prava.

Organizacije civilnog društva su, naveo je, "zajedno s nezavisnim medijiima uspele da odole nacionalizmu i fundamentalizmu i pomogle izgradnji međuetničkog poverenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: