SZO: Više od 25.000 inficiranih

Prema najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, potvrđeno je 25.605 slučajeva inficiranja virusom H1N1 u 73 zemlje i 140 smrtnih slučajeva.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2009.

12:54

Default images

Najviše obolelih registrovano je u SAD - 13.217, zatim u Meksiku - 5.717 i na trećem mestu je Kanada sa 2.115 registrovanih slučajeva novog gripa. U Australiji broj obolelih se popeo na 1.051, a u Velikoj Britaniji na 557, što je najviše u Evropi.

Od novog gripa do sada je preminulo 140 osoba u šest zemalja. Najviše smrtnih slučajeva je bilo u Meksiku - 106, zatim u SAD - 27, tri u Kanadi, dva u Čileu i po jedan u Kostariki i Dominikanskoj Republici.

Još petoro obolelih u Egiptu

Egipatske vlasti su naložile da se karantin u univerzitetskoj spavaonici Američkog univerziteta u Kairu, u kojem se od juče nalaze 234 osobe, produži do 15. juna, pošto je potvrđeno još pet slučajeva virusa H1N1, saopštio je univerzitet.

Svi zaraženi su američki državljani koji žive u univerzitetskom smeštaju u rezidencijalnom delu Kaira na ostrvu Zamalek. Njih trenutno obezbeđuju pripadnici policije koji nose zaštitne maske, piše Rojters.

Egipatske vlasti su u ponedeljak naložile da se dva studenta koja su nedavno doputovala iz SAD, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 i njihove kolege stave u karantin u univerzitetskoj spavaonici.

Egipat je prošle sedmice potvrdio prvi slučaj inficiranja virusom H1N1 kod 12-godišnje devojčice koja je sa majkom doputovala iz SAD, što je ujedno i prvi slučaj novog gripa na afričkom kontinentu.

Ova zemlja, koja je od početka 2006. godine pogođena ptičjim gripom - od te bolesti je samo ove godine stradalo 29 ljudi, što je skoro četiri puta više od broja žrtava ptičjeg gripa prošle godine - pojačala je mere bezbednosti na aerodromu, te je tako ustanovljen i brzo izolovan i prvi slučaj novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: