Nova žrtva gripa u SAD-u

Feniks, Lima -- Jedna žena plućni bolesnik podlegla je virusu novog gripa u američkoj saveznoj državi Arizoni, saopštile su američke zdravstvene vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Plućna bolesnica u poznim četrdesetim preminula je prošle nedelje od komplikacija izazvanih virusom H1N1, saopštilo je Odeljenje za javno zdravlje okruga Marikopa, a prenela agencija Rojters. Ovo je prvi smrtni slučaj od meksičkog gripa u Arizoni, a četvrti u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže se u saopštenju.

"Na nesreću, znali smo da će se to dogoditi. Grip je ozbiljna stvar, naročito za one koji već boluju na plućima", izjavio je direktor Odeljenja za javno zdravlje Bob Ingland.

U Sjedinjenim Američkim Državama potvrđeno je 4.298 slučajeva inficiranja novim gripom tipa A, u 47 od ukupno 50 američkih država i distriktu Vašington. Virus H1N1 se proširio na cele SAD, ali bolest ima blaži oblik.

Međutim, stručnjaci smatraju da je broj obolelih od novog gripa daleko veći, jer laboratorije ne stižu da obrade sve uzete uzorke.

Trenutno u svetu ima 6.497 potvrđenih slučajeva inficiranja virusom H1N1, koji izaziva takozvani novi ili meksički grip, u 33 zemlje širom sveta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Peru: Prvi slučaj novog gripa

U Peruu je potvrđen prvi slučaj inficiranja virusom novog gripa H1N1, saopštio je ministar zdravlja Oskar Ugarte. Reč je o peruanskoj državljanki koja se nedavno vratila iz SAD, izjavio je ministar novinarima.

Peruanske zdravstvene vlasti sada testiraju na smrtonosni virus sve putnike koji su bili na letu iz Njujorka, kao i članova njene porodice. Peru je u sredu ukinuo zabranu letova za Meksiko i iz te zemlje, a Argentina je saopštila da će to učiniti danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.