SZO: Oko dve i po hiljade obolelih

SZO je saopštila da je potvrđeno 2.480 slučajeva novog gripa u 25 država, kao i da je 46 ljudi umrlo od tog virusa.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

08:45

Default images

Najviše obolelih, 1204, ima u Meksiku, gde je prošlog meseca i izbila epidemija novog gripa i gde su 44 čoveka umrla od virusa H1N1. Iza Meksika, sa 896 slučajeva novog gripa, slede SAD, u kojima su dve osobe umrle, preneo je Rojters.

Američke vlasti su upozorile da bi situacija u toj zemlji, gde su sada slučajevi novog gripa potvrđeni u 41 saveznoj državi, mogla drastično da se pogorša.

Američki zvaničnici su saopštili da očekuju da dođe do širenja gripa na svih 50 država u SAD i da bude mnogo više zaraženih - sa umerenim, ali i sa težim oblicima oboljenja.

Istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da dosadašnja istraživanja nisu dovela ni do kakvog zaključka odakle se virus H1N1 pojavio.

Prema podacima SZO, u Kanadi je kod 201 osobe otkriveno prisustvo virusa H1N1, dok je u Španiji obolelo 88 ljudi, u Britaniji 34, Francuskoj 10, Nemačkoj devet.

Na Novom Zelandu je pet osoba zaraženo virusom H1N1, kao i u Italiji i Izraelu. U međuvremenu je i Argentina potvrdila prvi slučaj novog gripa u toj zemlji, dok je Brazil još jedna latinoamerička država koja ima četiri potvrđena slučaja.

SZO je saopštila da se sumnja da je još 1.897 osoba u svetu inficirano virusom H1N1.

Vršilac dužnosti pomoćnika generalnog direktora SZO Keidži Fukuda izjavio je da bi u slučaju šire pandemije novog gripa čak jedna trećina svetske populacije mogla da bude inficirana virusom H1N1 tokom narednih nekoliko meseci ili u sledećoj godini.

Novi grip bi najteže pogodio Afriku

Ukoliko bi se pojavio u Africi, virus novog gripa H1N1 bio bi pogubniji nego bilo gde drugde, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Direktor SZO za Afriku Luis Gomes Sambo podsetio je na skupu afričkih ministara zdravlja u Adis Abebi da je sistem zdravstvenog nadzora na ovom kontinentu slabiji nego u drugim delovima sveta i da raspoloživa sredstva nisu dovoljna za borbu protiv nove vrste gripa, prenosi Rojters.

Tokom dvodnevne konferencije, afrički ministri treba da razmotre moguće planove reagovanja u slučaju pojave novog gripa na kontinentu.

U Africi još uvek nema potvrđenih slučajeva novog gripa, ali je u Beninu registrovan jedan, a na Sejšelima četiri sumnjiva slučaja.

SZO je naručila po 1.000 doza antivirusnog leka "tamiflu" za svaku afričku zemlju, naglasio je Sambo, a distribucija tog medikamenta je u toku.

Podsaharska Afrika se već bori sa epidemijom side i malarije, a narušeno zdravlje i slaba uhranjenost tamošnjeg stanovništva mogli bi da doprinesu širenju virusa H1N1, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Još u prvim danima širenja novog gripa, generalni sekretar UN Ban Ki-mun je izjavio da bogatije države moraju da obezbede sredstva i lekove za siromašnije u slučaju da virus H1N1 pogodi zemlje u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: