Zvaničnici Srbije u Vašingtonu

Delegaciji Srbije Svetska banka obećala da će u junu biti odobren novac za izgradnju koridora 10. Dogovor sa MMF-om pred Vladom Srbije sledeće nedelje.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 26.04.2009.

17:15

Default images

Potpredsednik Vlade srbije Mlađan Dinkić izjavio je u danas Vašingtonu da je delegacija Srbije na sastanku sa direktorkom Svetske banke zaduženom za infrastrukturu dobila uveravanje da će već u junu biti održan Bord direktora Svetske banke koji će Srbiji odobriti 388 miliona dolara namenjenih za izgradnju Koridora 10 na jugu Srbije.

Dinkić je izjavio da je na tom sastanku tražio da se maksimalno skrate procedure Svetske banke, pre svega tenderska procedura, koja je dugačka i u normalnim uslovima.

"Ali ovo više nije normalno vreme, jer imamo doba krize gde je izgradnja auto puteva jedna od najvažnijih antirecesionih mera", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da očekuje da će se procedure Svetske banke maksimalno skratiti, imajući u vidu da su to zatražile i druge zemlje tokom prolećnog zasedanja u Vašingtonu.

On je rekao da očekuje da će novac koji Svetska banka u junu bude odobrila Srbiji što pre završiti na računima putara i da će se krenuti sa izgradnjom Koridora 10.

"Razmotrili smo dogovor koji je postignut sa MMF-om. On bi trebalo da se nađe na Vladi Republike Srbije ove nedelje i da bude usvojen na upravnom odboru MMF-a 11. maja", kaže Dinkić.

"MMF je od svih međunarodnih finansijskih institucija ona koja je najbrže reagovala i dobila najveće resurse. Konkretno za nas to znači tri milijarde evra podrške za naše devizne rezerve za ovu i sledeću godinu", kazao je on.

"Naš zadatak kao delegacije ovde u Vašingtonu je da dobijemo dodatna sredstva od drugih aktera međunarodne scene i da ubrzamo projekte koji su već odobreni", rekao je Dinkić.

U Vašingtonu se održava prolećno zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem učestvuju zvaničnici iz 184 zemlje sveta, a glavna tema zasedanja je uloga dveju globalnih finansijskih organizacija u prevazilaženju svetske ekonomske krize.

Potpredsednici Vlade Srbije, Mlađan Dinkić i Božidar Đelić, i guvrner NBS, Radovan Jelašić, predstavljaju Srbiju u Vašingtonu.

Kako je zvanično saopšteno, delegacija iz Beograda sastala se sa potpredsednikom MMF, Murilom Portgal, i sa direktorkom Svetske banke za infrastrukturu, Keti Sijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: