Dinkić: Postignut dogovor sa MMF-om

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je postignut dogovor s MMF-om o dodeli kredita od ukupno tri milijarde evra u naredne dve godine.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.03.2009.

16:57

Default images

"Dogovor je postignut i očekujem da će sutra biti i zvanično obelodanjen od strane MMF-a i Vlade Srbije. Odobren nam je zajam od tri milijarde evra, s tim da će 2,2 milijarde biti prosleđene za ovu godinu. Sem toga, dobili smo i podršku za refinsiranje dugova privatnog sektora", rekao je Dinkić na Novosadskom sajmu.

Prema njegovim rečima dogovor je postignut u pravom trenutku, jer će znatno doprineti lakšem izlasku Srbije iz privredne i finansijske krize koja je obuhvatila ceo svet.

"Novi aranžman sa MMF-om će uneti sigurnost među građane, a sem toga ohrabriće strane investitore da dođu i ulažu u Srbiju", zaključio je Dinkić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, Dinkić je rekao da će javnost sutra biti obaveštena o rezultatima razgovora koji su ovih dana vođeni s predstavnicima MMF i dodao da je dogovor postignut u pravi čas.

"Dogovor koji smo postigli sa MMF-om vrlo je značajan za Srbiju, jer će doneti stabilnost u naš finansijski sistem", naveo je Dinkić.

Prema njegovim rečima, suština dogovora je smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda, a najveći deo tog fiskalnog prilagođavanja biće na teret državne administracije.

"Uvodi se velika štednja i ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu", rekao je Dinkić.
Pregovori Vlade Srbije i MMF-a počeli su 16. marta u Beogradu.
Novi “stend-baj” aranžman Srbije s MMF-om zameniće važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: