Karadžić traži dokumenta od SAD

Radovan Karadžić traži od SAD dokumenta o sastanku Ričarda Holbruka sa Slobodanom Miloševićem 1996, kao i razgovor s diplomatom koji je susretu prisustvovao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2009.

21:54

Default images

Karadžić, optuženi za ratne zločine tokom rata u BiH tvrdi da je na tom sastanku, održanom 18-19 jula 1996. u Beogradu, postignut sporazum po kojem je Holbruk - u ime SAD, UN i samog Tribunala - garantovao da on neće biti uhapšen, niti izveden pred sud u Hagu, ukoliko se povuče s dužnosti predsednika Republike Srpske i iz javnog života.

Bivši lider Republike Srpske najavio je ranije da će tvrdnju da mu je Holbruk garantovao imunitet iskoristiti kao osnovu za zahtev za odbacivanje optužnice.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, te zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima širom te republike 1992-95.

Iz dokumenata koje je Tribunal danas objavio proizlazi da je Karadžić, preko svog pravnog savetnika Pitera Robinsona, od Vlade SAD zatražio "sve informacije" o tome šta je Holbruk na sastanku govorio o "hapšenju ili krivičnom progonu Karadžića".

Takođe, odbrana od vlasti u Vašingtonu traži i "sve snimke, transkripte, beleške ili memorandume" o telefonskim razgovorima Holbruka sa drugim zvaničnicima SAD tokom pregovora, kao i o telefonskim razgovorima između Miloševića i Karadžića u isto vreme.

Karadžić traži i da SAD omoguće njegovom savetniku Robinsonu razgovor sa ambasadorom Filipom Goldbergom koji je prisustvovao razgovoru Holbruka i Miloševića.

U odgovoru na Karadžićeve zahteve, SAD su kao preduslov zatražile da Tribunal i odbrana garantuju da će tražene materijale – ako postoje - koristiti samo kao osnovu za prikupljanje novih dokaza, kao i da ih neće obelodaniti, niti drugačije upotrebiti, bez dozvole vašingtonske administracije.

O tome da li će pružiti tu garanciju, koja je predviđena sudskim pravilnikom, sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija odlučiće naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: