EU: Obama da ojača veze s Evropom

Evropska unija pozvala je novog američkog predsednika Baraka Obamu da ojača veze sa Evropom kako bi se zajednički suočili sa svetskim problemima.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.01.2009.

19:25

Default images

"U trenutku kada predsednik Obama započinje istorijski mandat, pozivam Evropu i SAD da još više ojačaju transatlantske veze i udruže svoje napore kako bi se suočili sa velikim izazovima našeg doba", navodi se u saopštenju predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.

"SAD i Evropska unija bi trebalo da priznaju da su međusobno zavisni i da je stoga potrebno da iskažu (međusobnu) otvorenost usko sarađujući na zajedničkim rešenjima za svetske izazove", naveo je Barozo.

"Zajedničko delovanje predstavlja jedno od najboljih načina da se odgovori na potrebe i nade naroda s obe strane Atlantika", navodi se u saopštenju češkog predsedništva EU, uz podsećanje da je izbor Baraka Obame "izazvao neverovatno interesovanje i optimizam, kako u SAD tako i u Evropi".

Sarkozi: Raditi "ruku pod ruku" sa SAD

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi uputio je novom predsedniku SAD Baraku Obami "želje za potpuni uspeh" i izrazio spremnost da "ruku pod ruku" radi sa SAD kako bi "zajedno odgovorili na velike izazove" u svetu.

"U trenutku kada preuzimate funkciju, želim da vam prenesem, u svoje lično ime i u ime francuskog naroda, želje za potpuni uspeh u misiji na čelu američke nacije", naveo je Sarkozi u poruci nakon inauguracije Obame u Vašingtonu.

"Vašim izborom, američki narod je snažno izrazio veru u napredak i budućnost, kao i želju za otvorenom, novom, jakom i solidarnom Amerkom koju vi predstavljate", rekao je Sarkozi.

Sarkozi je rekao da sa nestrpljenjem očekuje da Obama počne da radi i da "sa njim promeni svet".

Braun: Novo poglavlje

Premijer Velike Britanije Gordon Braun pozdravio je stupanje Baraka Obame na funkciju predsednika SAD, navodeći da počinje "novo poglavlje američke i svetske istorije".

Braun je izjavio da je Obama "čovek sa velikom vizijom i velikim osećajem za moral" koji je spreman da se suoči sa finansijskom krizom, kao i sa pitanjima zaštite životne sredine.

"Ceo svet gleda inauguraciju predsednika Obame, prisustvujući novom poglavlju američke, kao i svetske istorije", izjavio je britanski premijer u Dauning stritu, nakon što je Obama položio zakletvu u Vašingtonu pred oko dva miliona ljudi i postao 44. predsednik SAD.

Braun je rekao da Obama "nije samo prvi crni predsednik, nego on od početka ima odlučnost da reši probleme u svetu", podsećajući da se već sastao sa Obamom u Vašingtonu i Londonu.

Prema njegovim rečima, novi predsednik SAD je već pokazao "smelost i veliku hrabrost" najavljujući svoje planove za borbu protiv finansijske krize.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband ocenio je da će se tokom Obaminog mandata nastaviti tradicionalni "specijalni odnosi" SAD i Velike Britanije.

Merkelova očekuje bolju saradnju

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom stupanja na dužnost novog američkog predsednika Baraka Obame, uverena da će saradnja Berlina i Vašingtona biti bolja, ali i da će se popraviti odnosi SAD i Rusije.

"Nadam se da će naša saradnja biti obeležena time što ćemo jedni druge saslušati, kao i da će se odluke donositi na osnovu uverenja da nijedna država sama ne može da reši svetske probleme, već da u tome možemo da uspemo samo zajedno", rekla je kancelarka za Prvi program nemačke televizije (ARD).

Šefica nemačke vlade očekuje da će doći i do poboljšanja odnosa Amerike i Rusije i pri tome istakla da je nužno da SAD Moskvu uključe u zbivanja oko planiranog antiraketnog sistema u Istočnoj Evropi.

Angela Merkel je izričito pozdravila i Obaminu najavu da će sa Iranom započeti razgovore o atomskom programu te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: