Izrael potresen izjavom kardinala

Izrael je saopštio da je šokiran i potresen time što je jedan vatikanski kardinal izjednačio Gazu pod izraelskom ofanzivom sa koncentracionim logorom.

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2009.

02:41

Default images

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je kardinal čija je izjava objavljena u intervjuu u sredu, usvojio vrstu jezika koji Hamas i ostale islamističke ekstremističke grupe koriste da bi satanizovale Izrael i izjednače ga sa nacističkom Nemačkom.

"Bilo je šokantno čuti takvu terminologiju od jednog tako visokog pripadnika crkve. Takvim preuveličavanjem ne postiže se pravda i ne približava se miru", rekao je izraelski predstavnik.

On je, međutim, naveo da kardinalove izjave neće ugroziti izraleske odnose sa Vatikanom, niti omesti plan da papa ove godine poseti jevrejsku državu.

"Ove izjave kardinala nemaju nikakve veze sa našim celokupnim odnosima sa Svetom stolicom. Papa je i dalje dobrodošao u Izrael", rekao je izraelski portparol.

Vatikan i Izrael imaju veoma delikatne odnose od kako su 1993. uspostavili diplomatske veze.

Kardinal Renato Martino, bivši vatikanski izaslanik u UN i sadašnji zvaničnik pape Benedikta XVI za pitanja mira i pravde, rekao je da Gaza sada liči na "veliki koncentracioni logor".

On je, komentarišući izraelsku ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, rekao za jedne onlajn novine da su obe strane u sukobu zainteresovane samo za sopstvene interese.

"Ali, posledice te sebičnosti su mržnja, siromaštvo, nepravda. Uvek najviše plaćaju nevini i nejaki. Pogledajte (životne) uslove u Gazi: ona sve više i više liči na veliki koncentracioni logor", rekao je Martino.

Međutim, u intervjuu koji je dao dan kasnije rimskoj Republici, Martino je pokušao da uravnoteži stav, te je osudio Hamasove raketne napade koji su i izazvali izraelsku ofanzivu.

Ali, nije se odrekao svojih ranijih opaski i ponovo je upozorio na loše uslove u kojima ljudi žive u Gazi.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu koja je počela 27. decembra 2008. godine do sada su poginula 854 čoveka, od čega 270 dece, dok je ranjeno 3.490 Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: