Spor oko Abasovog mandata

Izraelska ofanziva u pojasu Gaze odvratila je pažnju javnosti na Bliskom istoku s nesporazuma oko isteka mandata palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2009.

11:31

Default images

Abasovi savetnici su rekli da on nema nameru da siđe s položaja u skoroj budućnosti, tvrdeći da mu palestinski osnovni zakon omogućava da ostane na vlasti još jednu godinu, navode mediji u Izraelu. Abas, iz umerenog pokreta Fatah, izabran je za predsednika u januaru 2005. na četiri godine, posle smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata.

Zvaničnici ekstremnijeg Hamasa, s kojima Fatah već dugo vodi borbu za vlast, kažu da neće priznati Abasov status predsednika Palestinske uprave.

Oni su, međutim, ipak najavili da neće tražiti njegovu ostavku bar za sada, jer traje rat u pojasu Gaze.

"Ovo nije vreme da se razgovara o tome," složio se jedan Abasov savetnik, podsetivši da je Abasa izabrala većina naroda, da je legitimni lider i da predstavlja sve Palestince, a ne samo one koji žive na Zapadnoj obali.

Abas, ipak, kontroliše samo tu teritoriju, otkako su "hamasovci" silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007, pobedivši snage lojalne Fatahu.

Palestinski premijer Salam Fajad rekao je novinarima da predsedničke i parlamentarne izbore treba održati istovremeno na osnovu zakona.

Međutim, pošto će se opšti izbori održati u januaru 2010, Abas može da ostane na vlasti i u narednoj godini, rekao je Fajad. Ne samo Hamas, nego i neki palestinski pravni eksperti, otvoreno dovode u pitanje to pravo ostanka na vlasti.

"Četvrtak je bio poslednji dan Abasa u kabinetu", rekao je predstavnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan, dodavši da je pozicija te radikalne organizacije jasna - Abasov mandat je istekao.

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Mušir al Masri upozorio je da će Hamas izgubiti kredibilitet ako odbije da se povuče, dodavši da su Izraelci i Amerikanci ti koji žele da on ostane i zato je na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: