Svetski mediji o Euleksu

EU, koja je na Kosovu započela razmeštanje svoje najveće civilne misije, mogla bi da se suoči s velikim izazovima u tom regionu, ocenjuju svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

17:23

Default images

Mediji navode da je Kosovo važan deo puta krijumčarenja droge i oružja. "Ta misija bez presedana u zemlji koju smatraju značajnom rutom za krijumčarenje narkotika i oružja do Evrope suočena je s velikim izazovima", naveo je Vol strit džornal.

"Eksplozija bombe u Prištini, glavnom gradu Kosova i nejasna špijunska afera s nemačkim agentima donekle ukazuju na diplomatske poteškoće s kojima se suočava EU na početku svog ambicioznog angažovanja na Balkanu"

Njujorški dnevnik je preneo izveštaj nemačke obaveštajne službe (BND) iz 2005. godine, u kojem su kosovski lideri optuženi za povezanost sa organizovanim kriminalom i ekstremistima.

"U izveštaju BND, u koji je naš list imao uvid, premijer Kosova Hašim Tači doveden je u vezu s paravojnim grupama, švercerima cigareta, reketašima i dilerima droge. U njemu su detaljno opisane veze između vladajuće elite i militantnih islamista koji su pružili pomoć kosovskim Albancima, većinom muslimanima, u gerilskom ratu protiv srpskih snaga", objavio je Vol strit džornal.

U članku je prenet i demanti kosovskih zvaničnika, koji tvrde da su optužbe protiv Tačija neosnovane.

Kada je reč o samom razmeštanju Euleksa, američki list je podsetio da se misiji protive kosovski Srbi "zato što se osposobljavanjem Kosova da se samo stara o poštovanju reda i zakona učvršćuje njegova nezavisnost", ali i mnogi Albanci, mada su vlasti u Prištini zvanično pozdravile razmeštanje Euleksa.

Britanska mreža Bi-Bi-Si takođe je ukazala na to da se mnogi Albanci protive misiji EU jer smatraju "da je Srbiji učinjeno previše ustupaka".

Bi-Bi-Si je preneo izjavu predstavnice za štampu policije Euleksa Karin Limdal da će misija, pored ostalog, biti zadužena za istrage vezane za ratne zločine, traganje za nestalima i suzbijanje trgovine ljudima.

Itar-tas je naglasio da će se Euleks baviti svim pitanjima koja se odnose na vladavinu zakona, uključujući borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma.

Najmanje promena biće sprovedeno u strukturama međunarodne policije, ali ostaje nejasno kako će Euleks biti koordinisan sa organima UNMIK-a i vlastima u enklavama, posebno na severu Kosova, primetila je ruska agencija.

"Drugim rečima, pokazalo se da je izuzetno teško pokrenuti mehanizam ove operacije, a izgleda da će biti još teže postići da ona deluje punim kapacitetom", navedeno je u tekstu.

"Ipak, EU, koja je prvi put preuzela kompletnu odgovornost za postizanje političkog rešenja u jednom od 'žarišta' u Evropi, izrazila je entuzijazam i samouverenost", navodi Itar-tas.

Ruska agencija je podsetila da su kosovske vlasti u početku prihvatile Euleks sa entuzijazmom, "verujući, ne bez razloga, da će nova međunarodna administracija pokazati više razumevanja prema njihovim političkim aspiracijama i ambicijama", dok se Beograd oštro protivio razmeštanju misije.

"Srpske vlasti su, vremenom, ublažile stav, ali Euleks sada ima probleme s Prištinom. Lideri kosovskih Albanaca kategorično su se protivili uslovima rekonfiguracije međunarodnog prisustva u pokrajini, koje su koordinisali UN i Beograd", naglasio je Itar-tas.

"To se, pre svega, odnosi na totalnu neutralnost Euleksa po pitanju statusa Kosova, odustajanje od sprovođenja Ahtisarijevog plana, kao i dodeljivanje specijalnog statusa srpskim enklavama, u kojima će ovlašćenja evropske administracije biti ograničena", navedeno je u tekstu.

"Niko trenutno ne zna sa sigurnošću do kojeg će stepena (ta ovlašćenja) biti ograničena."

Bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari izrazio je, u međuvremenu, zadovoljstvo zbog razmeštanja Euleksa i očekivanje da će nove države priznati nezavisnost Kosova, preneo je Itar-tas.

"Nezavisnost Kosova je priznalo 50 država. Kosovo je nezavisno i ostaće nezavisno", rekao je Ahtisari u Oslu, gde sutra treba da primi Nobelovu nagradu za mir, i dodao da se nada da će Kosovo uskoro moći da uđe u međunarodne finansijske institucije.

Komentarišući stav Rusije o Kosovu, Ahtisari je ocenio da se taj stav u skorije vreme neće promeniti.

"I mi moramo da živimo s tim", dodao je on.

Rusija, koja nije priznala nezavisnost Kosova, zalaže se za pronalaženje rešenja za status Kosova s kojim će biti saglasni i Beograd i Priština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: