Fljora Brovina osudjena na 12 godina zatvora

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.1999.

18:34

Default images
Okruzni sud u Nisu je u cetvrtak osudio predsednicu Lige albanskih zena Fljoru Brovinu na 12 godina zatvora zbog krivicnog dela udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi sa krivicnim delom terorizma izvrsenog u vreme trajanja ratnog stanja. Predsenik Sudskog veca, sudija Marina Milanovic, nakon citanja presude nije saopstila njeno obrazlozenje. Kazna zatvora od 12 godina izrecena je nakon sto je zamenik Okruznog javnog tuzioca iz Nisa Miodrag Surla u toku pretresa izmenio optuznicu i dodao da je krivicno delo udruzivanja radi neprijateljske delatnosti izvrseno u toku trajanja ratnog stanja, sto je teze krivicno delo. "Inspektori MUP-a prema meni su bili korektni, jer su videli da sam bolesna", odgovorila je Fljora Brovina. U izjavi datoj istraznim organima koja je procitana u sudnici, ona je priznala da je bila "ministar zdravlja u (takozavnoj) vladi Bujara Bukosija, da je nekoliko puta odlazila u podrucje Drenice, da je obisla bolnicu u Gladnom selu u kome se lecilo desetak pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova, kao i da su pripadnici OVK dolazili u prostorije njenog udruzenja i odrzavali sastanke". "U istraznom zatvoru u Lipljanu ispitivana sam 18 puta. Ponekad su me ispitivali u adaptiranim prostorijama u kucama i zgradama u Pristini, a sve za vreme bombardovanja. Ispitivali su me od jutra do 17 casova bez hrane. Cesto sam bila iscrpljena i u takvom stanju bih priznala svasta", rekla je Brovina, a prenosi Beta. Ona je negirala da je ikada rekla inspektorima da je bila ministar zdravlja vlade u egzilu kosovskih Albanaca i negirala ostale navode iz izjave koju je potpisala, ali koja joj, prema njenim recima, nikada nije procitana. Na pretersu u cetvrtak saslusan je i jedini svedok, doktor Dobrasin Krdzic, koji je rekao da nije licno prisustvovao oduzimanju sanitetskog i medicinskog materijala pronadjenog kod Brovine. "Sav medicinski i sanitetski materjal koristi se i u mirnodopske svrhe", rekao je Krdzic odgovarajuci na pitanje odbrane i dodao da su u Klinicko-bolnickom centru u Pristini leceni i pripadnici OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: