Napade izvela pakistanska grupa

Teroristi odgovorni za prošlonedeljne napade u Mumbaju, primali su naređenja od komande islamsko-ekstremističke grupe Laškar-e-Taiba.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2008.

13:43

Default images

Indijski bezbednosni zvaničnici kažu da su SAD tu grupu u maju ove godine proglasile za teroriste. Jedini od 10 terorista koji nije ubijen, Azam Amir Kasav, rekao je policiji tokom ispitivanja da su on i devet napadača bili u vezi sa Zaki-ur-Rehman Lekvijem, koji je, prema tvrdnjama SAD, operativni komandant islamsko-ekstremističke grupe Laškar-e-Taiba (LeT) sa sedištem u Pakistanu.

Britanska agencija navodi da je Lekvi, prema podacima američkih vlasti, rukovodio vojnim operacijama te terorističke grupe u Čečeniji, Bosni, Iraku i južnoj Aziji i da je naredio regrutovanje i obuku bombaša samoubica za bombaške napada na mumbajske vozove 2006. godine.

"Lakvi je vodio LeT-ove operacije, prvenstveno za sprovođenje napada na veoma posećenim mestima", naveli su američki zvaničnici koji su komandanta pakistanske grupe okarakterisala kao teroristu.

Dva visoka policijska zvaničnika u Mumbaju, uključena u istragu, rekli su da su svoje tvrdnje o odgovornima za napade u Mumbaju bazirali na informacijama o nekoliko telefonskih poziva iz Pakistana sateliskim telefonom koji je pronađen u ribarskom čamcu koji je otet i koji su teroristi potom koristili za dolazak u Mumbaj.

"Njima su davana naređenja gde da pristanu sa malim čamcem i gde da drže bombe", rekao je bezbednosni zvaničnik.

Policija je takođe pronašla GPS sistem za navigaciju koji je pratio njihovo kretanje od Karačija do Mumbaja.

I preživeli terorista Kasav je takođe rekao da su naredbodavci preko telefona njima davali "strateški savet" za operaciju i naređenja o kretanju i da je među onima koji su mu davali naređenja o ciljevima u Mumbaju bio i Lekvi.

On je rekao da je došao u Mumbaj zbog novca koji je obećan njegovoj siromašnoj porodici i da je iz oblasti Faridkot, iz pakistanskog dela države Pendžab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: