Uspostavljanje diplomatskih odnosa

Rusija je uspostavila diplomatske odnose sa Južnom Osetijom i Abhazijom, čiju je nezavisnost priznala 26. avgusta.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2008.

01:11

Default images

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je nakon susreta sa ministrima spoljnih poslova te dve gruzijske separatističke republike, Sergejem Šambom i Muratom Džioevom, da su razmenili note o uspostavljanju diplomatskih odnosa i usaglasili projekte sporazuma o prijateljstvu i saradnji.

Lavrov je naveo da se "diplomatski odnosi uspostavljaju na nivou ambasada", što će, kako je rekao, doprineti "miru i bezbednosti", te da će od toga imati koristi sve zemlje regiona, "uključujući i Gruzija".

Lavrov je naveo da će na osnovu sporazuma o prijateljstvu i saradnji Rusija, Abhazija i Južna Osetija pružati jedna drugoj svaku pomoć, uključujući i vojnu.

Rusija je već donela odluku da na teritoriji ovih država rasporedi 7.600 svojih vojnika.

Po njegovim rečima, u Savetu bezbednosti UN više neće biti moguće raspravljati o situaciji u tim republikama, bez prisustva njihovog rukovodstva.

SAD: Od sad samo civilni brodovi

SAD su završile operaciju dostavljanja humanitarne pomoći Gruziji ratnim brodovima. Rusija je tu akciju ocenila kao provokaciju.

Predstavnik Pentagona Brajan Vajtman je izjavio na konferenciji za novinare da će SAD ubuduće humanitarnu pomoć slati Gruziji preko civilnih državnih uprava.

Predsednik Rusije Dmitri Medvedev u subotu je optužio SAD da provociraju Moskvu korišćenjem ratnih brodova za dostavljanje humanitarne pomoći Gruziji.

Ruski zvaničnici su aludirali da su SAD iskoristile isporuke humanitarne pomoći za snabdevanje opremom gruzijske vojske što je Vašington glatko demantovao.

Vajtman je rekao da će se Pentagon od sada usmeriti na procenu potreba gruzijske vojske, osiromašene prošlomesečnim sukobom sa Rusijom.

On je naveo da je "USS Maunt Vitni" - komandni brod američke Šeste flote, stacionirane u Sredozemlju, završio istovar humanitarne pomoći u gruzijskoj luci Poti na Crnom moru, koja je pod ruskom kontrolom.

Time je, naveo je Vajtman, završena akcija tokom koje su bila angazovana tri ratna broda i izvedena 62 leta radi dostavljanja pomoći Gruziji.

To, rekao je on, ne znači kraj napora vlade SAD, pošto će agencija SAD za međunarodni razvoj razmotriti srednjoročne i dugoročne potrebe Gruzije za pomoći.

Vajtman je naveo da je misija komandnog broda "USS Maunt Vitni" imala jednostavnu i jasnu poruku: SAD čvrsto stoje uz saveznike.

On je najavio da će jedan američki tim otići u Gruziji da proceni bezbednosne potrebe, ali da je rano da kaže kada.

SAD su ranije obučavale i opremale gruzijsku vojsku, većinom za raspoređivanje u Iraku gde su Gruzijsci deo koalicionih snaga predvođenih SAD.

UN: Rusija zaustavila pomoć Goriju

Ruska vojska je sprečila konvoj kamiona UN da dopreme hranu u gruzijski grad Gori, uprkos pozivima UN Moskvi da dozvoli slobodan pristup, saopštile su UN.

U kamionima su bili pšenično bršno, rezanci, šećer i druge namirnice.

"Konvoju UN nije dozvoljeno da prođe ruski kontrolni punkt kod sela Karaleti", saopštila je novinarima predstvnica UN Mišel Montas.

Selo Karaleti je na ivici tampon-zone pod ruskom kontrolom, oko dveju otcepljenih enklava - Južne Osetije i Abhazije, i na 30 kilometara unutar gruzijske teritorije.

Montasova je navela da će UN nastaviti da pokušava da isporuči humanitarnu pomoć toj oblasti u Gruziji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je više puta pozvao Moskvu da dozvoli pristup humanitarnih radnika na čitavoj teritoriji Gruzije posle njenog prošlomesečnog kratkog rata sa Rusijom.

Iako je Moskva pristala da se povuče iz Gruzije, ona tamo i dalje ima kontrolne punktove i insistira da zadrži tampon-zonu.

Rusija: Nije u duhu bilateralnih odnosa

Rusija žali zbog odluke SAD da odustanu od sporazuma o civilnoj nuklearnoj saradnji sa Rusijom, izjavio je ruski zvaničnik.

U izjavi za agenciju Interfaks, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Rusije koji nije želeo da mu se objavi ime, rekao je da ta odluka SAD "nije u duhu bilateralnih odnosa".

"Rusija nije više od SAD zainteresovana za nuklearnu saradnju u civilnoj oblasti", naveo je on.

Sporazum Vašingtona i Moskve imao bi za cilj uklanjanje hladnoratovskih ograničenja u trgovini i otvaranje američkog civilnog nuklearnog tržišta i ruskih uranijumskih polja za kompanije iz obe države.

Odluku predsednika SAD Džordža Buša da odustane od tog sporazuma i povuče ga iz Kongresa, saopštila je državni sekretar SAD Kondoliza Rajs, navodeći da nije vreme za njega.

Bušova odluka ne znači kraj za taj sporazum, jer on ponovo može biti podnet Kongresu na razmatranje.

To odluka nije iznenađenje budući da je Bela kuća još 28. avgusta najavila odustajanje od sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: