Prekinuta sednica na dve nedelje

Slavica Đukić-Dejanović prekinula je sednicu parlamenta jer se nastavila opstrukcija opozicije. Nastavak je za dve nedelje.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 21.07.2008.

00:39

Default images

Time je, posle četvrtog neuspešnog pokušaja da se raspravlja o dnevnom redu, predsednica poslala poslanike na dvonedeljni odmor. Inače, i prošle nedelje, tokom tri dana vanredne sednice, poslanici nisu raspravljali o onome što je na dnevnom redu, a to su dva sporazuma sa EU, jer su se predstavnici opozicije isključivo bavili reklamiranjem povrede Poslovnika.

Sednica Skupštine Srbije trajala je danas samo 20 minuta. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da nije postignut dogovor o prekidu današnje sednice parlamenta, već je to bila njena procena.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je bilo neophodno da prekine sednicu na dve nedelje jer je procenila da bi tolerisanje takvog rada parlamenta bila aktivno učešće u njegovoj blokadi.

Ona je kazala da će u naredne dve sedmice pokušati da se dogovori sa šefovima poslaničkih grupa o daljem radu, ali je istakla i da lideri parlamentarnih partija, građani, pa i mediji mogu da utiču i da pomognu da parlamet radi.

"Ubeđena sam da ćemo upravo za dve nedelje, kada se sastanemo, raditi po dnevnom redu", zaključila je Dejanovićeva. Ona je prethodno ocenila da se atmosfera prethodnih dana, u vezi sa Skupštinom grada Beograda, prenosi i na Skupštinu Srbije.

"Ocenila sam da je potrebno da se poslanici malo odmore, da razmisle o tome koliko je za građane i Srbiju značajan dnevni red sednice i da možda posle pauze od dve nedelje dođu da korektno radimo", rekla je predsednica.

Ona je ukazala da skupštinski dan košta četiri miliona, da je već potrošeno 16 miliona, a to je, ocenila je, mnogo za Srbiju.

Slavica Đukić-Dejanović juče je najavila da će pokušati da napravi radnu atmosferu u parlamentu, uprkos najavi opozicije da će nastaviti da opstruiše rad skupštine.

Ona je tada navela da su na dnevnom redu veoma važna pitanja i da je neprihvatljivo da predstavnici opozicije opstruišu rad parlamenta bez obzira na sva njihova "zadovoljstva ili nezadovoljstva".

Đelić: Loš dan za Srbiju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je danas da su radikali i narodnjaci krenuli u rušenje institucija i da je prekidanje sednice parlamenta loš dan za Srbiju.
Božidar Ðeliæ (Tanjug)
On je novinarima rekao da parlamentarna većina pokušava da očuva dignitet Skupštine, tako što će rešiti ono što je koči, kako bi kasnije mogla da krene u ratifikaciju za državu važnih sporazuma. "Ovih nekoliko dana je pokazalo da je veoma važno da dođe do promene Poslovnika i da vidimo na koji način ono što je nužna demokratska debata može da se vrati u normalan demokratski tok", rekao je Đelić.

On je dodao da blokada rada Skupštine zarad dnevnopolitčkih interesa nije demokratija, već njeno skrnavljenje.

"Očekujem", rekao je Đelić, "da ćemo početkom avgusta, kada naši građani budu na odmoru, biti ovde i raditi na važnim poslovima".

Đelić nije hteo da precizira da li je bio upoznat sa odlukom predsednice parlameta da prekine sednicu.

Opozicija nezadovoljna prekidom sednice

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je prekid sednice iznenađenje za mnoge poslanike i naveo da pretpostavlja da je "to urađeno" u vrhu Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke.

"Ovo je necivilizacijski postupak Slavice Đukić-Dejanović, mi zaista nismo njeni pacijenti pa da može da izriče šta god hoće i kad god hoće", kazao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Dodao je da sednica sigurno neće biti nastavljena u avgustu jer je to dogovor šefova poslaničkih grupa koji Slavica Đukić-Dejanović ne može sama da izmeni. On je naveo da će, ukoliko sednica bude zakazana u avgustu, opet biti opstrukcije rada parlamenta.
Prazne skupštinske klupe naredne dve nedelje (Beta)
Nikolić je rekao da je razlog za prekid sednice čekanje raspleta događaja oko Beograda jer "onima koji ne žele da pokažu svoja osećanja ne odgovara govor za skupštinskom govornicom o tome kako je razbijena koalicija u Beogradu".

Kao drugi razlog on je naveo to što u SPS-u postoje oni koji shvataju da je "ovo već otišlo predaleko i da vraćanje ambasadora u države koje su priznale nezavisnost Kosova znači potpuno odustajanje od politike koja još valjda oličava SPS i njeno potpuno utapanje u drugačiju ideologiju".

On je rekao da ambasadori ne bi trebalo da budu vraćeni i naveo da ne vidi šta je Srbija to izgubila time što oni nisu bili u zemljama iz kojih su povučeni.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da mu nije jasno zašto je prekinuta sednica parlamenta na dve nedelje.

"Da li je to znak da je pala vlada, da postoje ozbiljni problemi u koaliciji, da je neophodno više nedelja konsultacija da bi se opasuljili i nastavili sa radom moraćete njih da pitate", rekao je Aligrudić.

On je rekao da je Poslanički klub DSS-a bio spreman za raspravu o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, energetskom sporazumu.

LDP: Odgovornost za opstrukciju snosi i SPS

Liberalno-demokratska partija ocenila je danas da odgovornost za opstukciju rada republičkog parlamenta, koju čine poslanici SRS-a i DSS-a, snosi i Socijalistička partija Srbije zbog odnosa koji ima prema formiranju vlasti u Beogradu.

LDP smatra da takav odnos SPS-a prema formiranju vlasti u prestonici za direktnu posledicu ima odlaganje najbitnije sednice Narodne skupštine od 5. oktobra 2000. godine.

"Neodlučnost SPS-a i njihov pokušaj da sede na 'dve stolice' doveo je do blokade republičkog parlamenta i odlaganja ratifikacije SSP-a", navedeno je u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je početak rada novog saziva Skupštine Srbije obeshrabrujući, zbog nesposobnosti vladajuće većine da stvori uslove za realizaciju politike za koju je dobila podršku od građana na izborima.

"Apslolutno je neprihvatljivo da većina, koje je formirana na želji građana za nastavkom evropskih integracija, nije u stanju da obezbedi ratifikaciju sporazuma Srbije sa EU koji je pred sobom postavila kao primarni cilj", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: