SPS na vlasti u najviše gradova

Od 24 grada u Srbiji, vlast je do sada izabrana u 14, i Socijalistička partija Srbije je stranka koja je u najvećem broju gradova deo vladajuće većine.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2008.

13:15

Default images

SPS ili koalicija okupljena oko SPS-a učestvuje u vlasti u devet gradova. Partneri SPS-a su, od grada do grada, Srpska radikalna stranka, narodnjačka koalicija DSS-NS, kao i Demokratska stranka, odnosno koalicija Za evropsku Srbiju.

Radikali su na vlasti u sedam gradova - u šest uz DSS-NS, u pet je uz njih i SPS, a u Prištini radikali imaju većinu sa grupom građana.

Demokratska stranka Srbije, odnosno koalicija DSS-NS, u svih šest gradova u kojima je na vlasti, za partnera ima radikale.

Demokratska stranka i G17 plus učestvuju u vlasti zajedno u tri grada, s time što je G17 plus bez DS-a vladajuća u još dva grada - Zaječaru i Kragujevcu, a demokrate su u Smederevu deo vlasti bez G17 plus.

Od 14 do sada izabranih gradonačelnika, po trojica su iz DS-a i SRS-a, po dvojica iz DSS-a i NS-a, po jedan iz SPS-a i Jedinstvene Srbije, a dvojica su iz ostalih partija i koalicija - Boško Ničić iz lokalne Koalicije za Zaječar i Veroljub Stevanović iz kragujevačke koalicije.

Svih 14 do sada izabranih gradonačelnika su muškarci.

Od preostalih 10 gradova, u osam predstavnici lokalnih listi Za evropsku Srbiju tvrde da su dogovorili formiranje većine, u Valjevu još nema dogovora, a u Beogradu svi tvrde da se dogovoraju ili da su se već dogovorili o učešću u vlasti.

U Beogradu, gde je konstituivna sednica zakazana za 14. jul, od 110 odbornika ZES ima 45, SRS 40, DSS-NS 12, LDP sedam i SPS šest.

U Nišu, gde je sednica takođe 14. jula, od 61 odbornika, DS i SRS imaju po 18, DSS-NS, SPS i G17 plus po sedam i LDP četiri.

U Subotici, gde je danas verifikacija mandata, od 67 mesta, ZES ima 32, Mađarska koalicija 21, Srpska lista 13 i Bunjevačka stranka jedan.

U Somboru je kandidat DS-a izabran za predsednika Skupštine grada, a 4. jula će se birati gradonačelnik. Većinu će formirati DS, DSS, G17, LSV, SPO i Mađarska koalicija.

U Užicu je za predsednika Skupštine grada izabran kandidat SPS-a. Od 67 mandata, ZES ima 28, SPS šest, LDP tri, DSS-NS 17 i SRS 13.

U Novoma Pazaru sednica će biti 7. jula. ZES, koji predvodi SDP Rasima Ljajića, ima 23 mandata, a Ugljaninova Bošnjačka lista 18. Srpska lista (SRS-SPS-DSS-NS) ima šest mandata.

U Šapcu još nije završena verifikacija zbog problema sa mandatima liste DSS-NS. Od 69 mesta, DS ima 28, G17 plus četiri, a koalicija oko SPO-a takođe četiri. SRS je dobio 21, DSS-NS sedam i SPS pet odborničkih mesta.

U Pančevu je nastavak konstituivne sednice 10. jula. Od 70 mandata, DS ima 25, SRS 24, NS i DSS po šest, LDP pet i grupa građana Narandžasti blok četiri.

U Valjevu su verifikovani mandati, a nastavak sednice još nije zakazan. Od ukupno 51, DS ima 15 mandata, SRS 10, SPS-PUPS šest, LDP-Pokret za Valjevo pet, DSS četiri, G17plus-SPO tri, NS tri, Socijalistička narodna stranka tri i grupa građana Pobeda za Valjevo dva odbornička mesta.

U Loznici se još čeka odluka Okružnog suda u Šapcu povodom žalbi na šesto ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu. Prema poslednjim rezultatima, od 51 mandata, G17 i SRS imaju po 12, koalicija DS-LDP-SPO-SDP devet, NS šest, SPS-PUPS pet, Pokret za Loznicu četiri i DSS tri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: