Podela vlasti u ministarstvima

U ministarstvima koja su koalicionim dogovorom u novoj vladi pripala Demokratskoj stranci, G17 plus i SPS biće predstavnici svih stranaka.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 01.07.2008.

01:14

Default images

Ta činjenica za nove koalicione partnere, demokrate i socijaliste, nije sporna i za njih ne predstavlja znak nedostatka međusobnog poverenja. Predstavnici Socijalističke partije Srbije i grupe Za evropsku Srbiju kazali su da se tako neće ponoviti situacija da jedna partija kontroliše sve pozicije u ministarstvu.

"U dogovorima o formiranju ove vlade postignuta je saglasnost da unutar ministarstva ne bude cela jedna struktura, već da budu predstavnici i drugih stranaka", kaže Žarko Obradović iz SPS-a.

"To je baš da bi se izbegla situacija koja je bila karakteristična za prošlu vladu, kada su sve od ministra do državnih sekretara činili samo pripadnici jedne političke opcije", kaže on. Nada Kolundžija, iz DS-a, kaže da je to pitanje političke logike. Ona kaže da se po prirodi stvari nadležnosti raznih ministarstava prepliću i da ne može jedno ministarstvo da pripadne samo jednoj stranci.

"Postojala je namera da se prevaziđe period u kojem su ministarstva bila međusobno izolovana i da se prevaziđe period oštre podele ministarstava među strankama", rekala je ona i dodala da je to bolje za jedinstvo vlade.

"To je pitanje kako procenjujete ono što je bolje za ostvarivanje jedinstvene politike vlade. Ja, naprotiv, mislim da je to pitanje većeg poverenja ovako napraviti", kaže ona.

Nada Kolundžija ističe da će na ovaj način vlada funkcionisati kao jedinstven tim, a ne kao zbir ministarstava, što je bio slučaj kada su u njima bili samo kadrovi iz jedne političke stranke.

Opozicija međutim smatra da podela vlasti unutar ministarstava pokazuje da koalicioni partneri nemaju poverenja jedni u druge.

“Osim podela funkcija u ministarstvima, na novim koalicionim partnerima je postizanje dogovora na još jednom velikom poslu. Do potpisivanja sporazuma o saradnji sledi usaglašavanje želja pri podeli rukovodećih mesta u javnim preduzećima i njihovim Upravnim odborima”, smatra lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Blic: Međupartijska kontrola

U ministarstvima koja su koalicionim dogovorom u novoj vladi pripala Demokratskoj stranci, G17 plus i SPS biće podele vlasti "po dubini“, piše Blic.

Između DS i G17 plus dogovoreno je da u svim njihovim resorima ministri budu iz jedne, a državni sekretari ili zamenici iz druge stranke, a u 90 odsto slučajeva je to dogovoreno i sa SPS-om, rekli su Blicu u vrhu G17 plus.

Prema dogovoru sa SPS-om, kako piše Blic, DS će imati državnog sekretara u Ministarstvu policije, kao i direktore policije i BIA.

Na mesto državnog sekretara u Ministarstvu policije trebalo bi da dođe Saša Vukadinović, dosadašnji šef Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde, saznaje Blic u vrhu DS-a, dok će na mestu direktora policije ostati najverovatnije Milorad Veljović.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija, ipak smatra da međupartijska kontrola nikada ne može da zameni kontrolu koju vrše nezavisne državne institucije i javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: