Koalicioni sporazum o Beogradu

Predstavnici Srpske radikalne stranke, koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisali su u Beogradu koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.05.2008.

07:13

Default images

Sporazum su potpisali predstavnici gradskih odbora - Nemanja Šarović iz SRS-a, Nenad Komatina iz koalicije DSS-NS i Milisav Petronijević iz SPS-a. Aleksandar Vučić najavio je da će koalicija stranaka DSS-NS, SPS-PUPS-JS i SRS sutra obavestiti vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da je formirana skupštinska većina.

Vučić je kazao da će kandidat za gradonačelnika Beograda biti iz SRS-a, i da će najverovatnije to on biti, a zamenik gradonačelnika biće iz DSS-a, i očekuje se da to bude Andreja Mladenović, a predsednik Skupštine grada trebalo bi da bude Aleksandar Antić iz SPS-a.

Aleksandar Vučić kaže da su tokom prethodnih nedelja sa partnerima dogovorili principe socijalne politike, razvoj infrastrukture, borbu protiv korupcije i kriminala i najavio investicije vredne dve milijarde evra. Kandidat za gradskog menadžera biće predsednik gradskog odbora SRS-a Nemanja Šarović. Vučić je kazao da će kadrovska rešenja biti "utanačena aneksom koalicionog sporazuma".

Kandidat SRS-a za gradonačelnika istakao je da "želi da se sve uradi na najdemokratskiji mogući način" i poručio Beograđanima da će ta koalicija isključivo brinuti o njihovom i interesu glavnog grada.

Podsetimo, Izvršni odbor Partije ujedinjenih penzionera Srbije prihvatio je danas koalicioni sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu.

Kako je za B92 rekao funkcioner te stranke Milan Krkobabić, PUPS je doneo ovu odluku nakon što su koalicioni partneri prihvatili njihova tri osnovna zahteva: besplatan gradski prevoz za starije od 65 godina, dodeljivanje jednokratne pomoći najugroženijim starim licima i pomoć licima smeštenim u gerontološke ustanove.
Atmosfera na Kalemegdanu posle konferencije - Antiæ (Fonet)
Inače, velika vrućina nije sprečila simpatizere da prisustvuju potpisivanju sporazuma o formiranju beogradske vlasti na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Uglavnom obučeni u majice sa natpisima "Kosovo je Srbija" i 'Stop Žuti! Napred Plavi", ovacijama su pozdravili svoje lidere koji su se petnaestak minuta posle zakazanog vremena pojavili na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Potpisivanju koalicionog sporazuma prisustvovali su i ostali predstavnici ovih stranaka - Dubravka Filipovska, Borislav Borović, Aleksandra Janković iz Nove Srbije, Dejan Mihajlov iz DSS-a i bivši funkcioner JUL-a Nemanja Đorđević.

DS: Ima još mogućnosti

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da nisu iscrpljene sve mogućnosti da Beograđani dobiju naprednu vladu proevropske orijentacije i da će u narednim danima imati odgovor i na to pitanje.

"Mogućnosti da Beograđani dobiju naprednu vladu proevropske orijentacije, koja će nastaviti započete reforme u Beogradu, nisu iscrpljene. Naprotiv, one su velike i u narednim danima ćemo dobiti odgovor na to pitanje i na zahtev građana da dobiju vlast za kakvu su na prethodnim izborima glasali", rekla je Trivanova.

Ona je kazala da potpisivanje koalicionog sporazuma radikala, narodnjaka i socijalista o formiranju gradske vlasti u Beogradu predstavlja uvek u formiranju svake vlasti samo jedan od koraka i preduslova da bi se formirala konačna vlada i da u tim smislu treba posmatrati i današnji sporazum.

Trivanova je ocenila da će ta koalicija, kao i svaka druga, dokazati da ima većinu kada dovoljnim brojem mandata u Skupštini grada to i potvrdi.

"U tom smislu treba posmatrati i buduće pregovore koji će se voditi na nivou Republike i na nivou Vojvodine, a koji će dati odgovor na to da li će čitava Srbija, na svim nivoima, dobiti proevropsku vladu - vladu socijalne pravde", zaključila je Trivanova.

Pajtić: Beograd deo "paketa"

Prethodno je potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio za B92 da je za tu stranku neophodno da se saradnja sa koalicijom oko SPS-a odnosi na sve nivoe vlasti, kako na centralnu i pokrajinsku, tako i na Beograd.

"Za nas, Beograd jeste deo 'paketa'. Nije nam svejedno kakva koalicija će postojati u Beogradu, naprotiv. Ko je gradonačelnik Beograda jeste i međunarodno političko pitanje, dakle, nije samo pitanje kanalizacije i vodovoda", kazao je Pajtić.

On dodaje da je "gradonačelnik, suštinski, treći čovek u državi".

"Ukoliko postoji sporazum i dogovor oko konstituisanja centralne vlade, a verujem da će biti postignut, onda taj sporazum podrazumeva saradnju i u gradu Beogradu, saradnju u Vojvodini i saradnju na nivou najznačajnijih lokalnih samouprava", kaže Pajtić.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović tvrdi da odluka o lokalnim koalicijama neće uticati na stav te stranke oko formiranja Vlade Srbije.

"Danas me je jedan novinar pitao da li ovo što se desilo u Vojvodini označava mamac za SPS. Pa, ne znam, evo i Beograd je mamac za, uslovno rečeno, narodnjačku koaliciju", kazao je on.

On dodaje da "crno-beli izbor koji se stavlja pred Socijalističku partiju Srbije nije nimalo lak".

"S jedne strane, najlakše nam je da se naslanjamo na neki tradicionalizam, a znamo i da ne možete nalaziti uporište baš samo u prošlosti, nego morate malo da gledate i u budućnost", rekao je Bajatović.

I u Leskovcu koalicija SRS-DSS-NS-SPS

Sporazum o formiranju gradske vlasti u Leskovcu danas su, tačno u podne, potpisali Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Socijalistička partija Srbije.

Ova koalicija imaće u lokalnoj skupštini 38 od ukupno 75 odbornika.

Prema koalicionom dogovoru, mesto gradonačelnika pripada radikalima, zamenik gradonačelnika biće iz narodnjačke koalicije, dok će predsednik Skupštine grada biti iz redova socijalista.

Predsednik leskovačkih socijalista Živojin Stefanović izjavio je za B92 da je ova koalicija čvrsta i da on ostaje u njoj bez obzira šta će se desiti na republičkom nivou.

"Ja ostajem u ovoj koaliciji, po cenu da me centrala izbaci iz SPS-a i spreman sam da to podnesem", rekao je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije.

Više o koalicijama na lokalnom nivou možete čitati na stranicama posvećenim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: