Glad ugrožava decu u Mjanmaru

Više hiljada dece u Mjanmaru moglo bi da umre od gladi u naredne dve ili tri nedelje, saopštila je britanska humanitarna organizacija "Sejv d čildren".

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2008.

12:44

Default images

Ta organizacija navela je da su njeni istraživači utvrdili da je u delti reke Iravadi oko 30.000 dece mlađe od pet godina već bilo neuhranjeno pre nego što je razoran ciklon "Nargis" pogodio tu oblast i da sada nekoliko hiljada njih može umreti od gladi.

"Dok stotine hiljada ljudi i dalje ne dobija pomoć, mnogo te dece neće preživeti", navodi se u saopštenju organizacije.

Dve nedelje nakon udara ciklona u Mjanmaru, humanitarne organizacije okrivljuju vladu te zemlje da raznim ograničenjima sprečava da pomoć stigne u pogođene oblasti.

Prema zvaničnim podacima, broj poginulih i nestalih u ciklonu porastao je usled snažnih kiša i loših vremenskih uslova na više od 133.000, dok prema nezvaničnim podacima ima 217.000 mrtvih ili nestalih.

UN: Sastanak sa predstavnicima hunte

Pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja, Džon Holms stigao je u Mjanmar, gde će se sastati sa predstavnicima vojne hunte i pokušati da omekša njihov stav u vezi primanja humanitarne pomoći, saopštili su danas zvaničnici.

Zvaničnik UN-a Danijel Braun izjavio je da će Holms posetiti najugroženija područja u delti reke Iravadi u ponedeljak, a da će se u utorak sastati sa liderima vojne hunte, zvaničnicima UN-a i predstavnicima Crvenog krsta u Mjanmaru.

Kako se navodi u saopštenju UN-a, Holms bi trebalo "da uspostavi kontakt sa predstavnicima hunte, kako bi otvorili vrata međunarodnoj pomoći za oko 2,5 miliona ugroženih nakon udara ciklona Nargis".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: