DS-u najviše odbornika u 32 grada

Demokratska stranka ili koalicije okupljene oko te stranke osvojile su najviše odbornika u skupštinama 31 grada u Srbiji i u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.05.2008.

11:46

Default images

Najviše mandata imaće, između ostalog, u Beogradu, Valjevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Subotici, Užicu i Šapcu. G17 ima većinu u tri grada, a SRS će imati najviše odbornika u 11 gradova.

Prvi rezultati izbornih komisija pokazuju da će Srpska radikalna stranka imati najviše odbornika u tri grada - Smederevu, Loznici i Vranju.

Koalicija Nove Srbije i DSS-a imaće najviše odbornika u četiri grada, dok DSS ima najviše mandata u Aleksandrovcu i u Velikoj Plani, a u koaliciji sa SRS-om u Priboju i Prijepolju.

Koalicija JS- SPS-PUPS ima apsolutnu većinu u Jagodini i relativnu u Raškoj.

Najviše glasova u Zaječaru ima grupa građana Boška Ničića, a u Kragujevcu koalicija Veroljub Stevanović-G17 plus.

Koalicija "G17 plus - Zajedno za Kragujevac", osvojila je 45 odsto glasova i 42 mandata u lokalnoj skupštini, koja ima 87 mesta. Da bi samostalno vladala, toj koaliciji nedostaju još dva odbornička mesta.

Srpska radikalna stranka osvojila je 19,32 odsto glasova i 18 mandata, dok je Lista Demokratska stranka i SPO osvojila 14,64 odsto glasova, odnosno 13 mandata. Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 9,18 odsto, odnosno osam mandata, dok je koalicija DSS - NS osvojila 6,71 odsto glasova i šest mandata.

LDP je osvojio najviše mandata u Novom Bečeju, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina u Tutinu, a Mađarska koalicija u Bačkoj Topoli i Senti.

Prema novom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, gradske skupštine biće konstituisane u ukupno 23 grada.

Više informacija o rezultatima u drugim gradovima i mestima u Srbiji, kao i u opštinama gde su održani izbori možete pročitati na posebnim stranicama našeg sajta posvećenim izborima.

Komšić: Na lokalu važne ličnosti

Analitičar Jovan Komšić ocenio je, povodom značajnih razlika u rezultatima lokalnih i parlamentarnih izbora u mnogim opštinama, da građani Srbije više razmišljaju o personalnim rešenjima kada glasaju na lokalnim izborima.

"Ipak, građani zastanu kod papira sa kandidatima za lokalne izbore i razmišljaju o podršci određenim ljudima, odnosno personalnom kadru", kazao je Komšić agenciji Beta.

U Kikindi je Srpska radikalna stranka, koja je do sada bila na vlasti, dobila 38, a DS 31 odsto glasova na lokalnim izborima, dok je u toj opštini lista DS-a dobila 44, a radikala 29 odsto glasova za parlamentarne izbore.

U Boru je odnos na lokalnim izborima 26:21 odsto za SRS, a za parlamentarne izbore 39:29 odsto u korist liste "Za evropsku Srbiju".

Govoreći o rezultatima lokalnih izbora u Novom Bečeju, gde je najveći broj glasova osvojila Liberalno-demokratska partija, Komšić je ocenio da je na takav rezultat uticalo to što je nosilac liste bio dosadašnji gradonačelnik Milivoj Vrebalov.

Komšić je naveo i primer Novog Sada, gde je u lokalni parlament ušla lista grupe građana na čijem čelu je bila dosadašnja gradonačelnica Maja Gojković.

On je naveo da je loše da za lokalne izbore važi proporcionalni izborni sistem jer u predizbornoj kampanji dominiraju stranke umesto konkretnih tema i ljudi, zbog čega su "često lokalni parlamenti replika republičkog parlamenta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: