Tadić: Srbija u EU, stabilan Balkan

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio na samitu lidera regiona da se Srbija nikada neće odreći svog integriteta, kao što se ne odriče ni ulaska u EU.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 03.05.2008.

09:29

Default images

"Srbija ima i pravo i obavezu da na miran način brani vlastiti integritet i identitet i istovremeno puno pravo da osigura svoju evropsku budućnost", rekao je predsednik Srbije na samitu predsednika država centralne i jugoistočne Evrope u Ohridu. On je rekao da je reč o dva strateška i legitimna državna cilja, koji su apsolutno neodvojivi jedan od drugog.

"EU je najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva. EU štiti identitet pojedinačnih naroda, a istovremeno obezbeđuje ekonomski prosperitet za sve građane. To su tri razloga zbog čega ostajemo privrženi evropskom putu Srbije koji nema alternativu", rekao je predsednik Srbije.

"Velika većina mojih sunarodnika čvrsto je opredeljena da Srbija bude jaka i stabilna zemlja, punopravna članica EU", rekao je Tadić i dodao da je zbog toga svaka Vlada Srbije od demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine radila na reformama celokupnog društva i pripremala Srbiju za članstvo u EU.

“Uveren sam da je Srbija sposobna da postane zvaničan kandidat za članstvo do kraja ove godine, kao i da će do tada ispuniti sve uslove kako bi njeni građani slobodno, bez viza, putovali u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma”, rekao je Tadić.

On je poručio da niko ne treba da sumnja u to da će Srbija ispuniti sve obaveze prema Haškom sudu, iako je nedavno oslobađanje Ramuša Haradinaja, optuženog za svirepe ratne zločine prema Srbima, Romima i Albancima, izazvalo veliko razočarenje, poljuljalo ugled Haškog suda i ozbiljno doveo u pitanje njegov legitimitet.

"Moja zemlja se nalazi na prekretnici i u narednim nedeljama mora doneti hrabre odluke kako bi osigurala evropsku budućnost svojim građanima", rekao je Tadić.

“Srbija ima za cilj da podigne svoju ekonomiju, kako privlačenjem stranih investicija tako i svojim ulaganjem u zemlje regiona. SSP je od ključne važnosti za uspostavljanje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, najvećeg i najbogatijeg tržišta od oko 500 miliona potrošača, a Srbija ima ekonomski potencijal i povoljnu klimu za ulaganja i investicije”, kazao je Tadić.

On je u prilog tome naveo da će italijanski Fiat uložiti 700 miliona evra u Zastavu, a Memorandum o partnerstvu je potpisan samo dan posle potpisivanja SSP-a.

Tadić je upozorio da misija Evropske unije na Kosovu deluje izvan okvira predviđenih rezolucijom 1244, kao i da se ne radi o tome da Euleks nije dobrodošao, već da za svako takvo angažovanje treba da postoji jasan pravni mandat - odluka Saveta bezbednosti UN.

On je kazao da isto tako UNMIK ne sme da dozvoli primenu nijedne odredbe Ahtisarijevog plana na Kosovu, jer taj plan nije usvojen u SB UN, a odbačen je od strane Srbije i kosovskih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: