Nikolić: Ideološki složna vlada

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio da će Srbija posle 11. maja najzad dobiti "ideološki složnu i jedinu moguću vladu radikala i DSS-a".

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2008.

10:10

Default images

Nikolić je rekao da je spreman da ponudi Vojislavu Koštunici da bira mesto premijera ili većinu ministara u vladi. "Voleo bih zato da niko nikoga ne ucenjuje. Prvi put bismo imali korektne i čiste odnose u koaliciji i to zato što je SRS član te koalicije. Ova ponuda DSS-a je u stvari ponuda Srbiji da konačno izađe iz krize", rekao je Nikolić u intervjuu Novostima.

Na pitanje šta će uraditi ako DSS odbije tu ponudu, Nikolić je kazao da on sam nije bitan kao ni Koštunica, "jer ga još niko nije ni pitao da li on sebe vidi na toj funkciji", već je sve stvar dogovora.

"Srbija u slučaju njihovog odbijanja više ne bi bila u stanju da bilo šta nudi. Moguće je da je neko iz EU pre godinu i po rekao Koštunici da će oni odustati od nezavisnosti Kosova i Metohije ako uđe u vladu sa DS, iako je već tada sa njima bio u dubokom sukobu", rekao je on.

"Ali, sada su promenjene okolnosti. Koštunica ima čistu situaciju. Ako je na strani svojih javnih stavova onda se uopšte ne postavlja pitanje hoćemo li praviti vladu", rekao je lider radikala.

On je rekao da je nemoguće da Koštunica i Tadić "posle svega što govore jedan o drugom opet sastave vladu.

"Te politike su sada toliko suprotstavljene da bi bilo ponižavajuće za Srbiju ako se opet sastave", rekao je Nikolić, istakavši da očekuje da će se SRS "podičiti sa najmanje 100 mandata, ili oko 40 odsto glasova".

Odgovarajući na pitanje šta će biti ako Đelić potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, on je kazao da radikale ne bi obavezivalo, jer je to sporazum DS, a Đelić više nije potpredsednik vlade i nema pravo da obavezuje neku buduću vladu svojim odlukama.

"Tadić nas obmanjuje da EU u tom sporazumu priznaje da je Kosovo sastavni deo Srbije, a oni već priznali nezavisnost. Zato je SSP marketinški trik na kojem će oni da talasaju u kampanji", naveo je Nikolić.

On je kazao da ako EU ne unese odredbu u SSP da je Kosovo deo Srbije, "onda nema ništa od sporazuma, jer bi time EU jasno rekla da nas ne želi", a na pitanje šta dalje, Nikolić je rekao da su izlaz Rusija, Kina, Indija, arapski svet, Afrika, Latinska Amerika i članice EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"To je pet šestina čovečanstva. Želimo da se potpuno otvorimo prema drugim državama. Videćete kako ima dobrog života, investicija i privredne saradnje i sa drugim državama. Svesno smo osam godina držani u izolaciji jer nam je stalno obećavana ta EU. Toliko su nas doveli u zavisnost od Brisela da ćemo biti izolovani od ostatka sveta kada EU kaže da sa nama ne želi da sarađuje", rekao je Nikolić.

"Preuzećemo odgovornost"

SRS ima snage da preuzme odgovornost da ispuni velika očekivanja građana i povede Srbiju napred, izjavio je Tomislav Nikolić na jučerašnjem predizbornom skupu SRS-a u Smederevu .

On je građanima poručio da je mnogo ljudi nezadovoljno stanjem u Srbiji i da mnogi očekuju spas od Srpske radikalne stranke koja je spremna "da radi dan i noć da bi Srbija krenula bolje".

"Ja vas molim - zaposlite vi nas 11. maja, a mi ćemo zaposliti vas 12. maja", obećao je Nikolić.

On je naveo da građani 11. maja na izborima odlučuju o svom životu i da tada ne smeju da imaju nikakvog važnijeg posla od toga.

Nikolić je građanima Smedereva poručio da ako im je dobro i ako dobro žive glasaju na izborima za Tadića, Dinkića, Đelića, Čanka, ali da, ukoliko loše žive, ukoliko su siromašni, na izborima podrže SRS.

"Nama treba samo jedan mandat, samo četiri godine da sredimo ovu srpsku kuću, koja posle toga nikad više neće da se zaprlja", rekao je Nikolić.

On je ponovio da su stavovi SRS-a o Kosovu i Evropskoj uniji odavno poznati - Kosovo i Metohija je Srbija, a sa Evropskom unijom Srbija može da razgovara samo ukoliko joj ona kaže da je Kosovo u njenom sastavu.

Nikolić je kazao da je za radikale "veća" tema loš život građana, veliki broj siromašnih, nezaposlenih, loš život penzionera i da građani nemaju novca za lečenje i školovanje svoje dece, navodeći da tu temu i Tadić i Koštunica izbegavaju.

On je rekao da je Srbiji dobro došao svaki strani kapital, da će SRS garantovati sigurnost svake strane investicije, ukazujući da su pretnje izolacijom u slučaju pobede SRS-a neosnovane.

Nikolić je izjavio da je Srbija otvorena za sve prijatelje na svetu, ali pod uslovom da oni ne dolaze da joj prete, da je ucenjuju i da joj biraju vlast.

"Imamo šta da radimo i imamo sa kim da radimo, videćete to posle 11. maja", poručio je Nikolić građanima, i naveo da "gazda radikala neće biti ni u Briselu ni u Vašingtonu ni u Moskvi, već će gazda isključivo biti narod Srbije, od koga mi tražimo i savet i snagu".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović poručio je da Srbija mora da završi sa onima koji su je upropastili i da je Srpske radikalna stranka jedina snaga u zemlji koja je u stanju da promeni vlast i da pokrene Srbiju na bolje.

Funkcionerka SRS-a Nataša Jovanović rekla je da su već osam godina na vlasti lopovi koji su uništili i rasprodali zemlju i navela da građani Srbije više ne smeju da dozvole da "žuti lopovi, šifrovani iz G17 i njihovi privesci" više ikada budu na vlasti.

"Srpska radikalna stranka neće da bude na vlasti, već će da preuzme odgovornost za probleme da bi građanima omogućila normalan život", poručila je Jovanovićeva.

Na predizbornom skupu u Smederevu pročitana je i poruka lidera SRS-a i haškog optuženika Vojislava Šešelja, koji je naveo da su predstojeći parlamentarni izbori najznačajniji od svih dosadašnjih, jer se na njima, kako je kazao, odlučuje o budućnosti i opstanku Srbije i boljem životu građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: