Tadić: Nema autoputa bez garancija

Boris Tadić smatra da bi odobravanje početaka gradnje autoputa Horgoš - Požega bez bankarskih garancija bilo neodgovorno.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.03.2008.

11:19

Default images

Predsednik Srbije i Demokratske stranke je novinarima rekao da će DS i G17 Plus u Vladi Srbije zastupati interese građana i da nije ideja da se ne obezbedi koncesija već da se ona obezbedi uz garancije. Podsetimo, juče je ministar za infrastrukturu rekao da će izgradanja autoputa sačekati novu vladu, dok ministri iz Demokratske stranke očekuju sednicu tehničke vlade o tom pitanju.

"Ko hoće da srlja i bez ikakvih odgovornosti ulazi u jedan koncesioni ugovor bez garancije - to nije odgovorno ponašanje", ocenio je Tadić i dodao da u Srbiji ima dovoljno nedovršenih projekata i da neke treba i završiti.

Prema njegovim rečima, ako bi se ušlo u koncesiju za izgradnju autoputa bez bankarskih garancija koncesionar ne bi imao obavezu da završi započeti projekat i onda bi se Srbija mogla naći u situaciji da plaća radove ako koncesionar dustane.

"Hajde da damo koncesionaru razuman rok da pribavi bankarske garancije to je i njegova obaveza po ugovoru i hajde da završimo taj utoput", naglasio je Tadić i dodao da problem oko koncesije ne bi rebalo koristiti za međustranačke napade.

Tadić je ocenio i da ne bi trebalo odgovornost i kapacitet tehničke vlade zloupotrebljavati za vršenje izbornih radnji i pozvao sve da se zdrže od stranačkih napada "jer to stvara ružnu sliku i uznemirava građane".

Za sada magistralom do Požege

Izgradnja autoputa Horgoš – Požega neće početi 2. aprila, a i sudbina samog ugovora mogla bi da bude ostavljena narednoj vladi. Ministar iz Velimir Ilić tvrdi kako je već postignut dogovor da ceo posao miruje do konstituisanja novog kabineta, ali u DS-u ne kažu direktno da li se sa tim slažu.

Demokrate ipak navode da Ilićevu izjavu vide kao saglasnost stranaka tehničke Vlade da projekat o izgradnji autoputa Horgoš-Požega nije mrtav, ali i dalje očekuju sednicu Vlade na kojoj bi odluke biti ozvaničene.

Ni dolazak predstavnika koncesionara i Dojče banke u Beograd, nije razrešio dilemu šta će tačno biti sa izgradnjom autoputa Horgoš – Požega.

Ovaj posao proteklih dana dodatno je podelio, pa čak i posvađao članove tehničke vlade.

Ministar Velimir Ilić, koji je zalagao za to da se koncesionaru omogući da na vreme počne izgradnju autoputa, iako ima zatvorenu finansijsku konstrukciju samo za prvu godinu, sada kaže da će ceo posao sačekati narednu vladu.

Ilić za B92 tvrdi da je tako dogovoreno na sastanku sa koncesionarom.

"Dogovorili smo se da pokušamo da produžimo ugovor, da bude neki period da će ugovor mirovati do sledeće Vlade, da sledeća Vlada odluči da li će uvesti koncesionara u posao, pošto su oni doneli garancije da su sredstva obezbedili za ovu godinu i garanciju banke, da će banka od ove godine pratiti posao i dati sve potrebne garancije za kompletnu investiciju. To je neki period za koji je potrebno da oni odrade dokumentaciju i ovih 90 dana njima ništa ne bi značilo", kazao je Ilić za B92.

Demokratska stranka, koja je predlagala pomeranje početka radova za 90 dana, dok koncesionar ne obezbedi dodatne garancije, ne izjašnjava se direktno o Ilićevoj izjavi.

Ministar iz redova DS-a Dragan Đilas za B92 kaže da je najvažnije da se projekat auto-puta Horgoš - Požega održi aktivnim. On i dalje očekuje da Vlada narednih dana donese odluku o odlaganju izgradnje.

“Nije najvažniji modalitet, kako će šta da se zove, i ko će da iztađe kao politički pobednik iz ovoga. Bitno je da, koliko ja razumem izjavo ministra Ilića, u ovom trenutku mi imamo saglasnost da projekat koncesije nije mrtav kkao se juče govorilo, da ćemo dobiti rok koji ćemo dati koncesionaru i finansijerima da zatvore finansijsku konstrukciju i kada se to desi, početi da grade auto-put”, rekao je Đilas.

Novinar magazina “Ekonomist” Biljana Korica ocenila je za B92 da nije jasno po kom bi pravnom osnovu konzorcijumu “Alpina i Por” vlada uopšte mogla da da dodatno vreme za dostavljanje bankarskih garancija.

“Ja pretpostavljam da će obe strane, potpisnice ovog Ugovora, naći neko pravno objašnjenje odlaganja početka primene ovog ugovora, u krajnjoj liniji, bar aneksa uz ovaj Ugovor ima već dovoljno, pa moće još jedan. Kao što je uostalom i do juče predlog da koncesionar do kraja ove godine sam preuzme finansiranje izgradnje i davanje garancije za prvu godinu radova bilo objašnjeno pojedinim delovima ugovora, i pojedinim stavkama iz tog ugovora”, smatra Korica.

Demokrate i G17 Plus i dalje čekaju odgovor premijera Koštunice o njihovom zahtevu da se o odlaganju izgradnje autoputa raspravlja na Vladi.

Kostreš: Koncesija loš posao

Predsednik vojvođanske skupštine Bojan Kostreš izjavio je za B92 da i dalje smatra da je koncesija loš posao za Srbiju, posebno za Vojvodinu, i da prioritet treba da bude Koridor 10. On je rekao da kao i ranije najboljim rešenjem smatra raskidanje ugovora sa koncesionarom.

"Ili prihvatanje da država Srbija i budžet Srbije budu garanti te koncesije, i onda da se kaže jednom građanima Srbije i svima nama da taj put nema ekonomskog opravdanja - zbog političkog nekog mira će on biti izgrađeni - onda da vidimo kako ćemo obeštetiti Vojvodinu jer Vojvodina će ovim auto-putem izgubiti najmanje 450 miliona evra što uopšte nisu male pare. Odlaganjem takve odluke i stavljanjem problema pod tepih nećemo ništa postići", kazao je Kostreš.

Inače, ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš – Požega potpisan je krajem avgusta prošle godine, ali Vlada do danas nije objavila sadržinu pet ključnih aneksa ovog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: