VOJVODJANSKE STRANKE O AUTONOMIJI

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2001.

19:53

Default images
Lideri stranaka sa sedistem u Vojvodini u ponedeljak ce odrzati sastanak na kojem bi trebalo da usvoje jedinstvenu Platformu o autonomiji pokrajine koja ce biti osnova za razgovore u okviru DOS-a, javlja za Radio B92 Gordana Mihajlovic novinar Radija 021. Podsetimo, sednica Predsednistva DOS-a o pitanjima Vojvodine najavljena je za kraj avgusta, ali pre nastanka krize u vladajucoj koaliciji. Potpredsenik reformista Vojvodine Ratko Filipovic kaze da ce u toj platformi vojvodjanske stranke precizirati na koji nacin treba da se dosje do autonomije pokrajine. “Ne ocekujemo da se to dogodi preko noci, ali ocekujemo da se autonomija prosiruje planski i korak po korak”, kaze Filipovic. “ U ovom trenutku pre svega da se vrate one nadleznosti koje omogucava danasnji ustav, a da se donosenjem novog ustava izvrsi puna decentralizacija vlasti i u okviru te regionalizacije puna autonomija Vojvodine koja ce podrazumevati zakonodavnu izvrsnu i sudsku vlast”. Filipovic se nada da ce se najavljena sednica predsednistva DOS-a, posvecena Vojvodini ipak odrzati i pored trenutne krize u toj koaliciji. “Jednostavno, bez obzira na proizvodnju tih kriza pitanje autonomije Vojvodine mora doci na red, da li ce se to dogoditi 23. ili ne znam kog datuma u avgustu mesecu, ili se pre toga moramo objasniti oko dalje sudbine DOS-a vezano za ovu krizu, to cemo videti”.

Na sastanak vojvodjanskih stranaka je izmedju ostalih pozvan i pokret ‘Otpor’ koji je medjutim saopstio da ne prihvata poziv. Bice to jos jedan od skupova na kojem ce se politicki lideri deklarativno zalagati za resavanje pitanja Vojvodine, usvojiti deklaraciju kojom ce Canak mahati u vojvodjanskoj skupstini, a koja ce zavrsiti u Djindjicevoj fioci, navode “otporasi” , i dodaju da oni ne zele da budu deo toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: