Bez garancija nema početka gradnje

4 dana pre početka izgradnje autoputa Horgoš-Požega koncesionar nije dostavio garancije. Vlada podeljena oko početka radova.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 27.03.2008.

12:29

Default images

Predstavnici DSS i Nove Srbije zahtevali su, kako saznaje B92, da vlada usvoji aneks da radovi mogu da počnu i bez garancija, ali su ministri iz DS i G17 plus smatrali da bez garancija koncesionara da će obezbediti novac za izgradnju puta ne može početi njegova gradnja.

Oni su zbog toga predložili da se koncesionaru da dodatni rok od 90 dana da obezbedi novac. Međutim, premijer Koštunica je, kako saznaje B92, odbio da ovaj predlog stavi na glasanje.

Podsetimo, rok da koncesionar dostavi bankarske garancije je 31. mart. Ukoliko se to do tada ne desi, država zadržava 10 miliona evra i raspisuje novi tender.

O izgradnji autoputa Horgoš-Požega možete čitati i u sekciji Biz.

Ministarska svađa pred novinarima

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić žestoko je pred novinarima izvređao ministra ekonomije Mlađana Dinkića, što je izazvalo opštu pometnju i svađu među ministrima na konferenciji za štampu posle sednice Vlade.

Dinkić je na konferenciji branio stav ministara iz redova G17 plus i Demokratske stranke da ne treba započeti radove na autoputu Horgoš-Požega jer bi to štetilo građanima Srbije.

Takav stav je, međutim, naljutio Ilića, čije ministarstvo stoji iza
projekta.

"Meni je jako ružno kada najbolji ministar finansija sveta priča gluposti. Ja nisam finansijer, ali samo slušati gluposti... Muka mi je", rekao je Ilić.

Ministar za infrastrukturu optužio je Dinkića da "manipuliše sa nekom brigom o građanima" i da te priče ostavi za "neke tribine i neke nastupe".

"Gospodine Dinkiću, Vi ste tako ovde pričali kao da smo mi male Đokice", rekao je Ilić i dodao da je odrastao u građevini i da mu ne može Dinkić držati lekcije.

Sve vreme dok je Ilić govorio, Dinkiću je bilo vidno neprijatno, ali je uspeo da se uzdrži od komentara.

Iliću je, posle njegovog "monologa", samo kratko odgovorio: "Ko je mali, a ko veliki ne govori Ilić, već će reći građani Srbije".

Na konferenciji za novinare govorili su i ministar za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas, ministar za trgovinu i turizam Predrag Bubalo i zastupnik države za koncesiju Mihajlo Marković.

Ilić je nekoliko minuta kritikovao Dinkića, rekavši da mu je bilo muka slušati ga i da "ne bi želeo da više u Vladi Srbije ikad budu neki priučeni ministrići finansija".

Ministar za infrastrukturu osvrnuo se i na Dinkićev hobi - skijanje, ironično rekavši da umesto autoputa, Srbija treba da gradi skijališta.

"Samo treba da pravimo skijališta... U Jagodini-odlična ideja, tamo ima mnogo snega. A, bilo bi dobro i u Zrenjaninu da napravimo. Znate kako, tamo jednom dnevno bi moglo da se skija u toku cele godine", rekao je Ilić.

Dinkiću je još poručio da svoja predavanja ostavi za studente, jer će posle izbora 11. maja, sigurno da se "vrati u neku učionicu".

Ilić nije poštedeo ni ministra finansija Mirka Cvetkovića, koji nije bio prisutan na konferenciji.

Kazao je da ne može da shvati Cvetkovića koji je najpre podržao početak radova na autoputu, a onda se, na današnjoj sednici vlade, "povio" i glasao protiv.

Dinkić je u jednom momentu zatražio da se konferencija prekine, jer je smatrao da se stvar otela kontroli. To su sprečili novinari kako bi mogli u nastavku konferencije da postave pitanja.

U jednom momentu za reč se javio Mihajlo Marković, na šta je reagovao Đilas, tvrdeći da se javlja iako mu niko nije postavio pitanje.

"Vas niko ništa nije pitao", rekao je Đilas.

Marković je na to kazao: "Ali, ja sam najstručniji", na šta je Đilas ironično uzvratio: "Da, da, jeste".

Bubalo je neko vreme pokrio lice rukama, a onda je, odgovarajući na pitanja novinara, indirektno kritikovao kolege iz DS i G17 plus što su odbili da odobre početak radova na autoputu.

Ministar trgovine je istakao da je na delu ozbiljna investicija i da ne može da prihvati da se ona odlaže.

On je rekao da su ministar finasija Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade Božidar Đelić najpre pristali na početak radova, a onda odustali.

"Zaista ne znam koje mračne sile su se dogodile i uticale da se promeni mišljenje", rekao je Bubalo.

Đilas je stao u odbranu Đelića i Cvetkovića, kolega iz DS-a, rekavši da oni nisu pristali na početak radova i da su pogrešno protumačeni.

Bubalo je zatim rekao da bi bio "mnogo srećniji da nema ovde tumača onoga šta su mislili i rekli Đelić i Cvetković", nego da su oni došli i objasnili sve.

"Sama činjenica da nisu ovde govori sve. Tumača je nama dosta u ovoj državi", rekao je Bubalo.

Ministar za NIP je onda demonstrativno ustao, jer je smatrao da Bubalo vređa njegove kolege.

"Govorite o kolegama u vladi na ružan način i ja ovo neću da slušam. Sram Vas bilo", rekao je Đilas i otišao sa konferencije.

Konferencija za novinare trajala je čitav sat, od čega je gotovo polovina vremena otpala na svađu ministara.

Tadić: Nema autoputa bez garancija

Boris Tadiæ (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da autoput Horgoš-Požega ne bi trebalo da se gradi bez bankarskih garancija.

"Ne može autoput da se gradi bez garancija jer onda najverovatnije neće ni biti autoputa", rekao je Tadić novinarima prilikom posete Univerzitetskom centru za studente sa hendikepom.

Tadić je ocenio da nije ideja da neko dobije pravo da gradi autoput, već da autoput bude izgrađen.

"Nije ideja da započne izgradnja, nego da autoput bude konačno završen i da ne budemo jedna od retkih država u Evropi koja nema izgrađenu mrežu autoputeva", rekao je Tadić.

Koštunica: Autoput ili destrukcija

Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)
Vojislav Koštunica je izjavio da bi odluka da se zaustavi rad na autoputu Horgoš-Požega delovala destruktivno na razvoj zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da "najava da će ministri iz Demokratske stranke, koji čine većinu u Vladi Srbije, glasati da se zaustavi planirani početak radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega, predstavlja pravu destrukciju ekonomskog razvoja zemlje".

Koštunica je u izjavi medijima naveo da je "pre samo nekoliko dana potpredsednik Vlade izjavio da, ukoliko koncesionari hoće da sami finansiraju radove u ovoj godini, onda radovi mogu odmah započeti".

"Sada vidimo da je stigao nečiji nalog da se ruši izgradnja autoputa i takva odluka ministara iz DS predstavlja direktno i bezobzirno nanošenje neizmerne štete Srbiji i njenim građanima", naveo je premijer.

"Zbog ove nerazumne odluke, neposrednu odgovornost za sve moguće dugoročne loše posledice po ekonomski razvoj zemlje snosiće sadašnji ministri iz DS", kazao je Koštunica uoči današnje sednice Vlade na čijem će dnevnom redu biti koncesija za autoput Horgoš-Požega.

Dinkić: Čista ekonomija

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da odluka vlade da odbaci Predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega nije zasnovana na politici, već na "čistoj ekonomiji".

Na konferenciji za novinare posle sednice vlade on je rekao da bi početak izgradnje autoputa Horgoš-Požega predstavljao finansijski rizik za građane jer je postojala opasnost da se iznos, koji je koncesionar "Alpina-Por" trebalo da obezbedi za izgradnju, pretvori u javni dug i "tipično zaduženje".

Koncesionar ne može da počne sa radovima, a da građani posle budu zaduženi sa 1,35 milijardi evra, rekao je Dinkić.

On je podsetio da je ugovor potpisan još pre godinu dana, a da pri tom koncesionar ne samo da nije završio finansijsku konstrukciju, već nije završio ni tehnički deo posla, čime su se stvorili formalno pravni uslovi za raskid ugovora.

Dinkić je obećao građanima da će put biti izgrađen, ali je samo pitanje kako će biti finansiran.

On je ukazao da se u donošenju odluke rukovodio iskustvima iz sveta, gde više od polovine koncesija nije uspelo jer su vlade popuštale donošenjem aneksa i prebacivale teret na građane.

"Uvažena odluka Skupštine Vojvodine"

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srbije danas većinom gasova odbacila predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

"Zadovoljan sam odlukom Vlade Srbije koja je time pokazala da uvažava interese gradjana Vojvodine i da prihvata odluku Skupštine
Vojvodine", rekao je Kostreš koji je više puta kritikovao odluku da se sklopi ugovor o koncesiji.

Kostreš je rekao da je ugovor o koncesiji bio štetan, ne samo za Vojvodinu, nego i za čitavu Srbiju i da mu je zbog toga žao što vlada odluku nije donela ranije.

"Mogu da poručim da ću se i dalje boriti da zaštitim interese gradjana Vojvodine, jer ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo kako bismo svu oduzetu imovinu vratili Vojvodini", rekao je Kostreš.

"Izvorna Čankova ideja"

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je današnja odluka "da se sruši koncesija za izgradnju autoputa Horgoš - Požega štetočinska i da nanosi direktno zlo Srbiji i njenim gradjanima."

"Ideja da se ne gradi autoput izvorno pripada lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku i ovo je prva odluka koju je
uspela da sprovede koalicija Čanak-G17 plus-Demokratska stranka", naveo je Mladenović u izjavi dostavljenoj Beti.

Prema njegovim rečima, ministri iz DS-a koji su sproveli Čankovu ideju da se zaustavi izgradnja autoputa preuzeli su veliku odgovornost na sebe.

Savetnik premijera Srbije Branislav Ristivojević izjavio je večeras da "nova državotvorna Vlada Srbije, koja će biti formirana posle 11. maja, mora da poništi današnju odluku o zaustavljanju izgradnje autoputa".

"Koncesionarima moramo odmah poslati poruku ohrabrenja. Da će nova Vlada doneti odluku o početku izgradnje autoputa. Bilo bi katastrofalna greška da se raspisuje novi tender, jer bi to značilo da ćemo izgubiti dve do tri godine, pre nego što bi izgradnja autoputa uopšte počela", rekao je Ristivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: