Ponovo zadržani lekovi

Lekovi za zdravstvene ustanove u opštini Lipljan zadržani su već osam dana na carini UNMIK-a u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 26.03.2008.

14:08

Default images

Reč je o većoj količini lekova, namenjenih ambulantama u Dobrotinu i Gušterici, u opštini Lipljan, u vrednosti od 1.700.000 dinara, saznaje KiM radio. Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je za KiM radio da je "suština ovoga pritisak na bolesne ljude po enklavama, jer UNMIK carina ne dozvoljava preuzimanje pošiljke lekova po drugi put".

"Imamo pritisak koji destabilizuje Srbe, Rome, Gorance, Hrvate, pa i Albance koji se leče u našim ustanovama", rekla je Rada Trajković i dodala da je to "još jedan pokušaj izazivanja humanitarne katastrofe".

Kosovska policijska služba i UNMIK carina su i 3. marta zaplenili kontingent lekova, medicinske opreme i sanitetskog materijala, namenjen zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu, koji je tek posle deset dana, kada je situacija postala alarmantna, stigao u srpske sredine.

Osnovni razlog što su lekovi i ovog puta zadržani jeste to što carina zahteva da snabdevanje srpskih zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji ide preko kosovske Agencije za promet lekova.

Heneke: Problem kod uvoznika

Portparol UNMIK-a Metild Heneke izjavila je da će lekovi namenjeni zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu, koje je UNMIK carina nedavno zaplenila, biti zadržani dok se pribavi dozvola kosovske Agencije za promet lekovima.

"Problem nije kod UNMIK-a, već kod uvoznika. Uvoz lekova mora da bude licenciran preko kosovskog oragana za lekove", rekla je Henekeova.

Lekovi za zdravstvene ustanove u opštini Lipljan zadržani su već nekoliko dana na terminalu UNMIK carine u južnom delu Kosovske Mitrovice, potvrdio je portparol UNMIK carine Adriatik Staviljeci.

Radi se o većoj količini lekova namenjenih ambulantama u Dobrotinu i Gušterici, u opštini Lipljan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: