I danas protest radnika pravosuđa

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti protestovali su i jutros u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

15:05

Default images

Radnici pravosuđa, koji su iz zgrade opštinskog i okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora 1999. godine, postavili su ispred glavne kapije suda kontejner s natpisom "Opštinski sud Kosovska Mitrovica" koji simbolično predstavlja radne prostorije zaposlenih u srpskom pravosuđu.

Predsednik sindikata opštinskog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Bogdan Špadijer pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da u punoj meri poštuju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, uz poruku da je pravosuđe Kosova i Metohije bilo, jeste i da će biti integralni deo sistema pravosuđa države Srbije.

"Osam i po godina smo u podrumima, radimo u uslovima nedostojnim čoveka. Za to vreme u našim zgradama su pravosudni organi nepostojeće države. Za to vreme Kosovo je postalo leglo kriminala, korupcije i prostitucije", rekao je Špadijer.

"Sve ovo je više nego dovoljan razlog da se vratimo u našu zgradu - u zgradu Ministarstva pravde Republike Srbije", dodao je on.

Član novoformiranog srpskog pregovaračkog pravosudnog tima Nebojša Jović poručio je sefu UNMIK-a Joakimu Rikeru i nadležnima u UNMIK pravosuđu da što skorije pronađu rešenje za povratak radnika srpske nacionalnosti na njihova radna mesta.

"Očigledno je deo međunarodne zajednice pogrešno procenio našu hrabrost, našu pamet i naše strpljenje. Ali, moramo isto tako reći da naše strpljenje ima kraja. Ne želimo nasilje. Ali, poručujemo i Albancima i međunarodnoj zajednici da svima bude jasno da ovaj problem treba da bude rešen na miran način i što pre", rekao je Jović.

Radnici i okupljeni građani nosili su parole: "UNMIK da - EULEX ne", "Dok mi postojimo, vi trajete", "S pravom u sud", "Populi Vox"…

U zgradi u koju zahtevaju da se vrate, do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

I današnji protest u Kosovskoj Mitrovici protekao je mirno i bez incidenata.

Voz Kosovo Polje - Lešak još ne saobraća

Portparolka UNMIK-a Methild Heneke izjavila je danas da voz na relaciji Kosovo Polje - Lešak ne saobraća iz bezbednosnih razloga. Ona je u izjavi mitrovičkom radiju Kontakt plus rekla da UNMIK železnice ne rukovode stanicama na severu Kosova i da dok UNMIK ne bude u potpunosti rukovodio železnicama, "ne želi da vozovi saobraćaju".

Portparolka UNMIK-a je na pitanje da li to znači da voz neće saobraćati dok se ne postigne dogovor predstavnika Javnog preduzeća "Železnice Srbije" i predstavnika UNMIK-a, odgovorila "verovatno da".

Ona je potvrdila da su u UNMIK-u odbacili zahtev predstavnika "Železnica Srbije" da rukovode železnicama na severu pokrajine.

"Predstavnici UNMIK-a susreli su se prošle nedelje sa predstavnicima 'Železnica Srbije' kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji. Na tom sastanku predstavnici preduzeća 'Železnice Srbije' zatražili su nadležnost nad železnicama na severu Kosova, ali UMNIK se sa tim nije složio", rekla je ona.

Ona je dodala da za sada nisu u planu novi susreti predstavnika UNMIK-a i "Železnica Srbije".

Uprava "Železnica Srbije" traži da njeni vozovi saobraćaju iz centralne Srbije do Zvečana.

Zbog spora "Železnica Srbije" i UNMIK železnica, voz iz Kosova Polja ni danas, sedmi dan za redom, nije krenuo prema Lešku, krajnjoj stanici na severu Kosova i Metohije.

Železnička linija Kosovo Polje - Lešak bila je jedna od najsigurnijih veza Srba iz centralnog Kosova sa severom pokrajine i centralnom Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: