SVILANOVIC OHRABREN PODRSKOM SAD

Izvor: B92

Subota, 04.08.2001.

14:59

Default images
Sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic izjavio je po povratku iz SAD da je zadovoljan i ohrabren podrskom zvanicnog Vasingtona da se regulisu odnosno otpisu dugovi Jugoslavije zemljama clanicama Pariskog kluba. Svilanovic je podsetio da je ukupan dug nase zemlje 12 milijardi dolara, a od toga Pariski klub potrazuje 4,6 milijardi dolara. Razgovori sa pojedinim zemljama ove medjunarodne finansijske organizacije ocekuju se na jesen. Potpredsednik savezne vlade Miroljub Labus, ministar finansija Srbije Bozidar Djelic i sef diplomatije Svilanovic tokom boravka u SAD razgovarali su sa svima koji ucestvuju u procesu donosenja odluka o otpisu drzavnih dugova i sa drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom, rekao je Svilanovic i naveo sta je konkretno dogovoreno: “Dogovorili smo se da ve cu septembru normalizujemo trgovinske odnose izmejdu SRJ i SAD, a da odmah nakon normalizacije zapocnemo razgovore o sticanju statusa najpovlascenije nacije. Za to ce biti potrebno neko vreme, da vas podsetim, Srbija je taj status stekla krajem XIX veka i na osnovu toga je taj status pripao svima u onoj bivsoj Jugoslaviji, a zatim su sankcije sve to potrle u prah. Mi se posle ovih razgovora vraamo tek na normalne trgovinske odnose. Razgovarali smo o sredstvima koja su zamrznuta u americkim bankama i blokirana, a ne ulaze u sukcesiju. Isti je cilj onih sa kojima smo razgovarali kao i nas, a to je da nam se omoguci da preuzmemo potpunu kontrolu nad tim sredstvima da se ne bi dogodilo u trenutku kada budu odblokirana, odu u dzepove lopova. Osim toga, dogovorili smo da dobijemo podrsku SAD za ukidanje embarga na trgovinu oruzjem, sto je poslednja preostala sankcija u UN. Ja cu putovati u Njujork u septembru i tada ce embargo biti ukinut uz punu podrsku svih clanica Saveta bezbednosti”, izjavio je Svilanovic.

Dominantna politicka tema bila je eventualno ucesce Srba na novembarskim izborima na Kosovu, rekao je savezni ministar za inostrane poslove Goran Svilanovic. U razgovoru sa americkim drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom, istaknuto da je za izlazak Srba na izbore potrebno "povecanje stepena bezbednosti za Srbe na Kosovu, povratak raseljenih lica, pravne garancije i rasvetljavanje sudbina nestalih", prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: