Fidel Kastro odustaje od vladavine

Kubanski predsednik Fidel Kastro saopštio je danas da odustaje od rukovođenja državom, na čijem čelu je od 1959. godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.02.2008.

09:07

Default images

"Ne želim niti ću prihvatiti, ponavljam, ne želim niti ću prihvatiti mesto predsednika Državnog saveta ili glavnog komandanta", navodi se u Kastrovom pismu koje prenose kubanski mediji. Kastro (82) se povukao iz javnosti pošto je 31. jula 2006. saopštio da ima zdravstvenih problema i da vlast privremeno prenosi na svog mlađeg brata Raula Kastra (77).

Fidel Kastro tada je podvrgnut komplikovanoj operaciji zbog unutrašnjeg krvarenja.

SAD očekuju promene na Kubi, EU spremna na dijalog

SAD su danas izrazile nadu da će povlačenje dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra sa vlasti označiti početak demokratske tranzicije na Kubi, dok je Evropska unija saopštila da je spremna da obnovi odnose sa zemljom koji su delimično zamrznuti tokom Kastrove vladavine.

Povodom Kastrovog odlaska s državnih funkcija, Peking je pozdravio Kastra kao "revolucionarnog vođu" i "starog prijatelja Kine".

Fidel Kastro je danas saopštio da odustaje od rukovođenja državom, posle skoro 50 godina vladavine.

Američki predsednik Džordž Buš rekao je danas u Kigaliju, u Ruandi, da smatra da će Kastrov odlazak označiti početak "demokratske tranzicije" na Kubi, koja će na kraju voditi slobodnim i fer izborima.

Buš je dodao da su SAD spremne da pomognu Kubi u tim promenama.

SAD su pre više od četiri decenije uvele ekonomski embargo Kubi, u pokušaju da izoluju Kastra, koji je došao na vlast 1959. godine.

Predstavnici Evropske komisije danas su saopštila da je EU spremna da počne sa Kubom "konstruktivan politički dijalog".

U Briselu je najavljeno da će evropski komesar za pomoć Luj Mišel posetiti Kubu 6. i 7. marta.

Odnosi EU i Kube su se pogoršali 2003. godine, kada je Brisel zamrznuo diplomatske odnose sa Havanom, nakon hapšenja 75 disidenata, od kojih su mnogi prisustvovali prijemima u evropskim ambasadama na Kubi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da su Kina i Kuba prijateljske zemlje i da će Peking nastaviti da razvija saradnju i prijateljske odnose sa tom zemljom.

Komunističke partije dveju zemalja, koje su dugo bile na distanci, pojačale su odnose proteklih godina, a kineski predsednik Hu Đintao je posetio Kubu u novembru 2004. godine.

Kuba je od tada drugi spoljnotrgovinski partner Kube, posle Venecuele, sa razmenom od oko dve milijarde dolara 2006. godine.

Lider ruske Kominističke partije Genadij Zjuganov danas je pozdravio "hrabru odluku" kubanskog lidera, koju je, kako je ocenio, doneo "u interesu svoje zemlje i svog naroda".

Zjuganov je rekao da je Kastro "genijalni političar koji je visoko istakao zastavu slobode".

"Odlazak Kastra otvara put većoj demokratiji"

Pariz se nada da odluka Fidela Kastra da se povuče sa vlasti na Kubi "otvara novi put" koji vodi ka većoj demokratiji, izjavio je danas francuski državni sekretar za evropska pitanja Žan-Pjer Žuje, ocenjujući da je "kastrizam bio simbol totalitarizma".

"Možemo samo da se nadamo da će se posle njegovog povlačenja otvoriti novi put koji će doneti više demokratije toj zemlji", rekao je Žuje radiju Evropa 1. On je ocenio da je Kastrovu vlast obeležilo to što nije bilo dovoljno reformi, što nije razumeo evoluciju, naročito krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kao ni evoluciju koja se dogodila posle pada Berlinskog zida i Sovjetskog Saveza.

Žuje, jedan od ministara koji su u desničarsku vladu Fransoa Fijona došli iz redova levice, ocenio je da je Kastro u početku omogućio određenu nezavisnost u odnosu na preveliko prisustvo SAD u centralnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: