Protestuju kosovski Srbi

Srbi iz severne Kosovske Mitrovice su danas na centralnom gradskom trgu "Šumadija" odbacili stvaranje nezavisne države Kosovo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

19:33

Default images

Učesnici protesta su simboličnim podizanjem ruku - aklamacijom, poništili jučerašnju odluku privremenih kosovskih institucija o, kako su istakli, "stvaranju kvazialbanske države na Balkanu".

Predsednik srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić istako je da se Srbija i Srbi protive stvaranju nove albanske države na Balkanu i naglasio da se "varaju oni koji misle da je 17. februar početak toga". Jakšić je rekao da je to "početak spajanja i utapanja Kosova i Metohije u dušu Srbije".

On je podsetio da je od dolaska međunarodnih mirovnih snaga, pre osam godina, sa Kosova i Metohije proterano više od 200.000 Srba i nealbanca.

Jakšićevo obraćanje prisutni su prekidali skandirajući "Ubice, ubice", "Rusija, Rusija", "Ne damo Kosovo", "Kosovo je srce Srbije"...

"Dok je nas, Srbije i Rusije nikada neće biti nezavisnog Kosova i Metohije", poručio je Jakšić oštro kritikujući najavljeni dolazak Misije Evropske unije u pokrajinu.

On je istakao da je dolazak misije EU na Kosovo protivpravno i u suprotnosti sa međunarodnim standardima, kao i da su njeni predstavnici "uljezi, okupatori i otimači naše zemlje".

Jakšić je pozvao Srbe da bojkotuju Misiju EU, da sa njom ne sarađuju, i pored toga što će njeni predstavnici "nuditi ljudima sve i svašta da bi prodali rodnu grudu".

On je pozvao zvaničnike u Beogradu da ne potpisuju nikakave sporazume sa EU, jer bi time posredno priznali da su saglasni sa okupacijom, odnosno dolaskom Misije EU na Kosovo.

Skup je počeo himnom "Bože pravde", a završen je šetnjom do mosta na Ibru, koji Kosovsku Mitrovicu deli na severni, srpski, i južni, albanski, deo grada.

Protest je protekao bez incidenata, a tokom njegovog održavanja nije bilo pripadnika međunarodne policije.

Oko 2.000 Srba mirno protestovalo u Gračanici

Oko 2.000 Srba okupilo se danas u Gračanici, ispred porte manastira, protestujući povodom usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova od strane privremenih kosovskih institucija, kojom je jednostrano proglašena nezavisnost južne srpske pokrajine.

Vladika raško-prizrenski Artemije poručio je okupljenima da se u ovom odsudnom trenutku okupe oko crkve i istakao da nikakvi akti o nezavisnosti ne mogu da im uzmu Kosovu i Metohiju ako ga Srbi sami ne napuste i pozvao Srbe da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji.

Poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova i Metohije Zvonimir Stević je poručio okupljenima da država mora da pomogne Srbima u pokrajini i ukazao da jučerašnja poseta ministara nije i jedina, i da će takve posete biti nastavljene.

Srbija mora da predstavi svoj scenario pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, rekao je Stević na skupu.

"Tražimo od Saveta bezbednosti UN da osigura potpunu bezbednost za Srbe, a od Beograda da obelodani strategiju za naš opstanak", istakao je on.

Na prilazima Gračanici u toku protesta bile su prisutne jače snage policije.

Pre protesta, vladika Artemije sa sveštenstvom i političkim predstavnicima Srba je u 11.55 višeminutnom ćutnjom ukazao na teško stanje u kojem Srbi na Kosovu žive i njihovo dosadašnje stradanje.

U Štrpcu protest bez incidenata

Nekoliko hiljada Srba odbacili su danas, na protesnom skupu u Štrpcu, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i najavili da neće sarađivati sa misijom Evropske unije, koja treba da stigne u pokrajinu.

Poslanik u Skupštini Srbije Zvonko Mihajlović izjavio je da je jučerašnji čin privremene kosovske skupštine Kosova podstaknut od strane SAD i pojedinih članova EU nelegitiman i da se njime silom pokuša oteti deo teritorije Srbije.

On je govoreći na skupu u Sstrpcu naglasio da država nikada neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine i da to takođe nikada neće učiniti jaka i sve jača Rusija, Kina, Indija i mnoge druge svetske države.

"Kosovo će uvek biti u ustavnom poretku Republike Srbije. Ova lažna tvorevina nikada neće postati članica neke svetske organizacije i ona je samim tim osuđena na propast", rekao je Mihajlović.

Sa protesta na kojem su govorili i predstavnici omladine i prosvetni radnici izraženo je protivljenje dolasku misije EU na Kosovo i Metohiju i istaknuto da srpski narod neće sarađivati sa pomenutom misijom.

Najoštrije je osuđena odlukaprivremenih kosovskih institucija, Skupštine i Vlade, o usvajanju Deklaracije o nezavisnosti.

Zatraženo je od predstavnika naše države da odmah od Saveta bezbednosti zatraže poništenje deklaracije o nezavisnosti pokrajine.

Skup je završen protesnom šetnjom ulicama Štrpca, bez ijednog incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: