Poznat scenario za nedelju

Sve agencije objavile su večeras scenario jednostranog proglašavanja kosovske nezavisnosti. Deklaracija će biti usvojena u nedelju.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 15.02.2008.

13:11

Default images

Slovenački portal 24ur. com saznaje, iz izvora u Briselu, da je scenario proglašavanja nezavisnosti Kosova već poznat. Kosovski premijer, Hašim Tači će u nedelju sazvati vanrednu sednicu kosovske skupštine, što će biti objavljeno u 11 časova. U 13 časova počeće skupštinski postupak, a u 15 sati će biti plenarna sednica skupštine. Deklaracija o nezavisnosti biće proglašena oko 17 časova.

Nakon te plenarne sednice, oko 18 časova, trebalo bi da bude održana zajednička konferencija za novinare Hašima Tačija i predsednika Kosova, Fatmira Seljdiua.

Ovom zvaničnom delu će slediti slavlje, najpre koncert kosovske filharmonije i nakon toga koncert na otvorenom, u Prištini.

Nakon koncerta će se Tači i Seljdiu obratiti okupljenima, a svečanost proglašavanja nezavisnosti će se završiti sa vatrometom na četiri kraja Prištine.

Proslava već počela

Kosovski Albanci izašli su danas na ulice proslavljajući najavljenu deklaraciju o nezavisnosti, koja bi trebalo da bude proglašena u nedelju.

Kako izveštava agencija AP, okupljajući se u grupama, Albanci igraju kolo uz bubnjeve i druge tradicionalne instrumente.

"Veoma, veoma smo srećni, to se stvarno događa", izjavio je Ahmet Ašari stanovnik Ljipljana držeći u ruci američku zastavu. "Na ovo smo čekali veoma dugo, čitav vek".

Prolazeći pored vojnika iz sastava Kfor, stanovnici mašu zastavama i trube automobilskim sirenama.

Tači nije saopštio datum

Hašim Taèi (FoNet)
Premijer Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za štampu nije saopštio datum proglašenja nezavisnosti pokrajine.

Međutim, portparol kosovskog premijera najavio je ranije danas da će kosovski parlament proglasiti nezavisnost u nedelju, 17. februara u 17 sati, prenose strane agencije.

Na izuzetno posećenoj konferenciji za medije u Prištini, Tači nije direktno odgovorio na novinarsko pitanje kada će biti proglašena nezavisnost.

Umesto o datumu proglašenja nezavisnosti, kako su novinari u Prištini očekivali, premijer Kosova Hašim Tači govorio je o odluci da pri svom kabinetu formira kancelariju za manjinske zajednice zbog, kako je rekao, obezbeđivanja redovne komunikacije i izgradnja Kosova kao države u kojoj će svi građani imati jednake uslove, kao i zarad poštovanja manjina, u prvom redu srpske.

"Na Kosovu, kao jednoj nezavisnoj državi, nijedan građanin neće biti diskirminisan. Lično ću se založiti da kosovske institucije i vlada obezbede zajednicama na Kosovu sva ustavna prava, kao i prava u svim kosovskim institucijama", kazao je Tači. Tači nje komentarisao činjenicu da na konferenciji za novinare nije bilo prevoda na srpski jezik, iako mu je na to ukazano.

I prištinski "Zeri" danas je preneo da će deklaracija o nezavisnosti Kosova biti najverovatnije usvojena u nedelju.

List je naveo da će deklaracija sadržati tri osnovna pitanja - proglašavanje nezavisnosti, obavezu ostvarivanja plana Martija Ahtisarija i poziv misiji Evropske unije da dođe i NATO-u da ostane na Kosovu.

Velika pažnja svetskih medija

Velike svetske TV mreze su se direktno uključile u medija centar u Prištini, ali su se brzo isključile čim je postalo jasno da Hašim Tači neće saopštiti datum proglašenja nezavisnosti, i prešle na razgovor sa anlitičarima i bivšim diplomatama.

Beograd nikada neće pustiti Kosovo da ide svojim putem, a Kosovo nikad neće pristati da ostane deo Srbije i zato odluka o status mora biti doneta sada, a to je međuanrodno nadzirana nezavisnost, bez obzira na što Kosovo u ovom trenutku ne može samo da se izdržava, kaže bivši šef UNMIK-a Seren Jesen Petersen koga je svetski servis Bi-Bi-Sija ukljucio u program odmah posle prenosa iz Prištine.

"Međutim, svi shvataju, uključujući i same kosovske lidere, da im je i dalje potrebna međunarodna podrška u vidu prisustva EU, da bi se osigurala vladavina prava i trajno stabilna bezbednosna situacija, jer treba da grade novu državu. Tači je obećao bezbednost svima, manjinama. Zato je neophodno da EU i NATO budu prisutni da bi se ostvario napredak", rekao je Jesen Petersen.

Drugi sagovornik, Viktor Mizin, analitičar iz Moskve i bivši diplomata, smatra da je Kosovo za Rusiju više stvar principa i potvrde njene jake međuinarodne pozicije, dok je za Srbiju to neuralgično pitanje, na koje će se Srbi vremenom privići.

"Za Rusiju je to više stvar principa, a za Srbiju je Kosovo neuralgična tacka. Ali vidimo da EU možda i NATO nudi šargarepu Srbiji u vidu mogućeg članstva u EU, jer je jasno da je Srbima veoma teško da prihvate gubitak svoje istorijski važne teritorije, i ipak mislim će se vremenaom privići na to", smatra Mizin.

Mizin navodi i da bi posle eventualnog proglašenja nezavisti kosova, Rusija mogla da reaguje prizna nezavisnost secesionistickim pokrajinama u Gruziji, Juznoj Osetije i Abhazije. Ali, ovaj analitičar misli da bi takav potez bio rizičan i loš po Rusiju jer bi pogorsala svoje odnose sa zapadnim partnerima.

Sastanak Tačija i Gruevskog

Kosovski premijer Hašim Tači sastao se sa predsednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim u Skoplju.

Na susretu je bilo reči o zajedničkoj saradnji u više oblasti i pitanju demarkacije severne granice u delu prema Kosovu, pri čemu su Tači i Gruevski potvrdili svoja prethodna zalaganja i stavove da podržavaju plan Martija Ahtisarija, navodi se u saopštenju kabineta makedonskog premijera.

U šturom saopštenju vlade nema drugih detalja o sastanku održanom uoči nagoveštenog proglašavanja nezavisnosti Kosova. Nije navedeno ni tačno mesto sastanka.

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski izjavio je, u intervjuu za makedonsku nacionalnu televiziju MTV, da Makedonija neće biti među prvim državama koje će priznati Kosovo.

"Sigurno nećemo biti među prvim državama koji će priznati nezavisnost Kosova", rekao je sinoć Crvenkovski.

On je kazao i da će "biti pitanja koja će se uzeti u obzir zajedno s takvom odlukom", a jedno od tih pitanja jeste obeležavanje granice ka Kosovu, što je i deo plana izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija.

"Za nas je veoma bitno da to sada ostane deo plana koji se primenjuje", kazao je makedonski predsednik.

Skupština Kosova: Zakoni po ubrzanoj proceduri

Skupština Kosova usvojila je danas promene u Poslovniku o radu koji omogućavaju ubrzanu proceduru donošenja zakona koji proizilaze iz predloga međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i formirala ad hok parlamentarnu komisiju koja će razmatrati i predlagati ove zakone.

Na predlog šest poslaničkih grupa, Skupština je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o formiranju te komisija koja će se baviti isključivo predlozima zakonskih rešenja koje je parlament obavezan da donese na osnovu predloga rešenja statusa Kosova Martija Ahtisarija.

Prema usvojenim promenama, nakon razmatranja predloga zakona na ad hok parlamentarnoj komisiji, Skupština Kosova je dužna da u roku od 24 časa u paketu usvoji predložene zakone.

Primedbe na predložene zakone mogu se podneti samo u ime parlamentarne grupe, a diskusija ne može biti duža od pet minuta.

Poslanici Skupštine Kosova neće moći da pojedinačno daju primedbe i sugestije na predložene zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: