"Tadić će politički profitirati"

Analitičari smatraju da će odbijanjem ponude koalicije DSS-NS, Boris Tadić "politički profitirati" u drugom krugu izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

14:05

Default images

"Izbor koji je Tadić napravio je iz perspektive njegovih političkih interesa logičan, jer su potencijali koji se nalaze na toj strani (proevropski orijentisanih birača) veći nego potencijali koji se nalaze na strani koju on očigledno nije izabrao da uzme u obzir kao svoju ciljnu grupu", rekao je programski direktor CeSID-a Marko Blagojević agenciji Beta.

Blagojević je objasnio da je Tadić morao da napravi izbor ciljne grupe kojoj će se obratiti u drugom krugu predsedničkih izbora.

Prema njegovim rečima, s jedne strane je bila ciljna grupa DSS-a, a sa druge pristalice DS-a, G17, Liberalno-demokratske partije i stranaka manjina od kojih nije dobio glasove u prvom krugu izbora.

"Ukoliko je već trebalo napraviti izbor, iz perspektive političkih interesa kandidata DS-a prosto bilo je logično da se on okrene ciljnoj grupi koja je proevropski orijentisana", ocenio je Blagojević.

Dodao je da će Tadić u svakom slučaju dobiti i izvestan broj glasova biračkog tela DSS-a koje je proevropski orijentisano.

Stojiljković: Povećava se neizvesnost izbora

Analitičar Zoran Stojiljković ocenio je danas da novo uslovljavanje narodnjačke koalicije o podršci predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću u drugom krugu povećava neizvesnost izbora.

"Mislim da je zahtev koji su uputili ljudi iz narodnjačke koalicije toliko veliki da traži bespovratne poteze i prosto se ne može prihvatiti", rekao je Stojiljković agenciji Beta.

Stojiljković je ocenio da uopšte nije bilo neophodno postavljati takav tip zahteva, jer je Srbiji misija EU na Kosovu potrebna.

Stojiljković očekuje da će jedan broj "tvrdih" članova i simpatizera narodnjačke koalicije slušati stavove rukovodstva o drugom krugu izbora, dok će se ostali opredeliti prema svom raspoloženju.

On je dodao da učinak takvog uslovljavanja može biti krajnje problematičan za Tadića.

"Može biti problematičan i za narodnjačku koaliciju, koja se kocka sa sve manjim ulogom. DSS i NS se igraju s nečim što je preveliko zaoštravanje", rekao je Stojiljković i dodao da će stavove rukovodstva DSS-a i NS-a slediti možda 100.000 birača.

Zaoštravanje odnosa između DSS-a i DS-a, kako je naveo, može da smanji šanse Tadiću za pobedu, ali i da izvede na izbore izvestan broj apstinenata koji bi glasali za kandidata DS-a.

Stojiljković takođe očekuje da će odbijanje Tadića da prihvati ponudu "narodnjaka" doneti aktuelnom predsedniku Srbije 100 odsto glasova pristalica Liberalno-demokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: